Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Reiter szindróma – reaktív arthritis – ízületi gyulladás

A Reiter szindróma – férfiakat és nőket (leginkább 20 és 60 év között) egyaránt érintő reaktív arthritis, amely valamilyen húgyúti-, gyomor-bél traktust érintő, nemi úton terjedő (Chlamydia trachomatis) bakteriális fertőzés következtében alakul ki és ízületi gyulladást okoz. A bakteriális fertőzés azonban nem minden esetben okoz Reiter szindrómát, feltehetően genetikai hajlamosító tényező is áll a háttérben. A páciensek kb. 80%-ában öröklődő hajlam mutatható ki, HLA-B27 pozitivitás. A fertőzést leggyakrabban kiváltó kórokozók: gonorrhea, chlamydia, yersinia, szalmonella, vagy a campylobacter

Tünetek, amikre érdemes figyelni!

A tünetek általában 7-14 nappal a fertőzés után kezdődnek. Az első napokban hőemelkedés, láz, rossz közérzet, fáradékonyság, a fertőzés helyétől függően akár hasmenés, vagy felső légúti hurut jelentkezik. Ezt napokkal, hetekkel később követi a kórkép fő tünete, az ízületi gyulladás, az inak tapadási helyének gyulladása. Általában egyszerre több ízület érintett különösen a keresztcsont, térd, boka, a lábujjak ízületei, és azok a helyek, ahol az inak a csontokhoz tapadnak, például az Achilles-ín a saroknál. Az ízületi gyulladás mértéke egyénfüggő, lehet enyhe vagy súlyos, fájdalmas vagy kevésbé fájdalmas.

  • A húgycső vagy közvetlenül fertőződik vagy egy bélfertőzésre reagálva gyullad be. Férfiakban a gyulladás fájdalommal járhat, és a hímvesszőből váladékozás, vagy a makk bőrén kiütés jelenhet meg. Gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés is jelentkezhet. Nőknél enyhe hüvelyváladékozás vagy kellemetlen, esetleg fájdalmas vizelés jellemző.
  • A kötőhártya kipirosodik és begyullad, viszketést vagy égő érzést, fokozott könnyezést okozva. (conjunctivitis)
  • Nyálkahártya és bőrtünetek: apró, kissé érzékeny vagy akár fájdalmatlan sebek alakulnak ki a szájban. Időnként jellegzetes, kemény, megvastagodott foltokból álló bőrkiütések jelentkezhetnek, főként a tenyéren és a talpon. Meleg, kipirult bőr jellemző a gyulladt ízület környékén.

A kezdeti tünetek 4-5 hónap alatt általában megszűnhetnek, bizonyos esetekben azonban az ízületi gyulladás okozta tünetek több éven, keresztül visszatérhetnek. Elhúzódó, kezeletlen esetekben a hosszantartó gyulladás következtében az ízületek (gerinc) károsodhatnak, deformálódhatnak.

Megelőzés (prevenció):

  • Állandó partner illetve óvszer használatával a nemi úton történő fertőzés elkerülhető.
  • A bélredszeri- és egyéb fertőzésektől óvakodjunk

A diagnosztizálásra szolgáló vizsgálatok:

  • Labor
  • Röntgen, CT, MR, ultrahang

Kezelés:

A Reiter-szindróma patomechanizmusa ismeretlen, ezért általában a tüneteket kezeljük. Akut esetben a gyulladt ízületek tehermentesítése, nyugalomba helyezése, gyulladáscsökkentő gyógyszerek adása, az ízületi folyadékgyülem leszívása javasolt. Szakorvos kompetenciája eldönteni, hogy milyen gyulladáscsökkentő adása javasolt. A gyors és hatékony gyógyulás érdekében mindig forduljunk szakorvoshoz, ne otthoni gyógymódokkal próbálkozzunk!

Az ízületi mozgásfunkciók javítására, az izomartrophia elkerülésére pedig a személyre szabott, speciális gyógytorna a leghatékonyabb gyógymód.