Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Sípcsont körüli fájdalmak mitől alakulhatnak ki?

Függetlenül attól, hogy valaki hivatásos sportoló vagy csak kedvtelésből sportol, időnként, főleg kemény talajon való futás, vagy hosszú gyaloglás után, vagy télen sífutás közben a lábszár elülső részén, a sípcsont környékén fájdalmat érezhet. Ez a fájdalom lehet átmeneti, időnként visszatérő, csak terhelésre jelentkező vagy fokozódó, de lehet tartós is, ilyenkor javasolt szakemberhez fordulni.
A fájdalom leggyakoribb okai: kemény talaj, túlterhelés, rossz cipő használat, de érdemes odafigyelni a hosszabb távú, enyhülni nem akaró panaszokra is, mert lábszárba sugárzó fájdalmat nemcsak izomeredetű vagy statikai problémák okozhatnak hanem súlyosabb esetben akár beidegzési zavar is.

  • A m. tibialis anterior vagyis az elülső sípcsont izom túlzott vagy hosszú távú megerőltetése. A fájdalom oka általában a lábszárizmok és inak túlterhelés miatti gyulladása (csonthártya gyulladás). Jegeléssel és borogatással a gyulladás átmenetileg megoldható, de inkább a megelőzésre érdemes koncentrálni. Bizonyos izmok erősítése, az edzések előtti bemelegítés, illetve megfelelő mennyiségű és minőségű nyújtás segít a megelőzésben.
  • A m tibialis anterior izom sérülése, pl. röplabdázóknál gyakran sérül az izom tapadása
  • Statikai változások következtében a m. triceps surae vagyis lábikraizom és a m. tibialis anterior izom közötti egyensúly megbomlása
  • Lúdtalp, illetve egyéb statika lábbetegségek
  • Schlatter-Osgood betegség, fiatalkori, a sípcsont felső részét érintő fájdalom. A szülők sokszor bizonytalanok és növekedési fájdalomra gyanakszanak. Érdemes azonban szakorvoshoz fordulni, mert a korai diagnózis döntő fontosságú a gyógyulás és a későbbi szövődmények elkerülése szempontjából. Bővebben erről a betegségről:Osteochondritis tuberositas tibiae
  • A nervus peroneus communis nevű ideg egyik ágának, a nervus peroneus profundusnak a sérülése vagy kompressziója (alagút szindróma). Az elülső sípcsonti izmot, a nervus peroneus profundus nevű ideg idegzi be, amely ha sérül, vagy alagút szindróma miatt nyomás alá kerül, az említett izomban fájdalmat, zsibbadást érzékelünk, sőt súlyosabb esetben a beidegzés hiányában érzéskiesés és az izom valódi atrófiája (gyengülése) is létrejöhet, amely lábfej visszafeszítését (lábháti hajlítás) nehezítetté vagy kivitelezhetetlenné teszi.
  • Porckorongsérv (L4-S1). Az ülőideg vagyis n. ischiadicus kompressziója. Az ülőideg szervezetünk leghosszabb idege amely a térdhajlatban két ágra oszlik (nervus peroneus és nervus tibialis). Az ülőideg számos izmot mozgat, és a combokat, lábszárakat és lábakat idegzi be. Működési zavara, fájdalmat, zsibbadást, érzéskiesést, de súlyos esetben akár bénulást is okozhat.

Kihez fordulhatunk panaszainkkal

A kimagasló szakmai kompetenciánknak köszönhetően kezelhetjük gyógytornával, illetve hasznos tanácsokkal is el tudjuk látni. Ehhez csak jelentkeznie kell INGYENES állapotfelmérésünkre!

Fotó: sxc.hu