Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

A gyógyúszás típusai veleszületett vagy szerzett gerincbetegségek esetén

A gyógyúszás típusai:

  1. korrekciós úszógyakorlatok
  2. korrekciónak megfelelő úszásnemek
  3. a teljes izomrendszer erősítését szolgáló vizi gimnasztika

A gyógyúszáshoz szükséges alapfeltételek:

  • alapfokú úszástudás,
  • megfelelő erőnlét, fizikai állapot,
  • kielégítő koncentrálóképesség, a gyógyúszást oktató pedagógus iránti bizalom, együttműködési képesség,
  • a gyógyúszást vetető gyógytestnevelő tanár professzionális szaktudása és jogosítványa
  • homogén csoportok kialakításának lehetősége,
  • megfelelő uszodai körülmények (27-29 fokos vízhőmérséklet, fokozatosan mélyülő medence)
  • kielégítő uszodai higiénia

1. A korrekciós úszógyakorlatok összeállításánál figyelembe kell venni a tartási rendellenességek illetve a veleszületett vagy szerzett gerincbetegségek (pl. gerincferdülés, Scheuermann- kór) típusát illetve a páciens fizikális állapotát, testnevelési előképzettségét, úszástudását.

Hanyagtartásnál, vagy tartásgyengeségnél a fiziológiás görbületsor megvan, de az izmok gyengesége miatt, a törzsizom erősítése, főleg a gerinc körüli „izomfűző” kialakítása az elsődleges cél. Gerincferdülés esetén a görbület helyének (háti-, ágyéki), irányának (jobbra-, balra konvex), és az esetleges torzió mértékének (Cobb-fok) megfelelően választjuk meg a korrekciós testhelyzeteket, úszógyakorlatokat; a gyermek ezen szempontok figyelembevételével helyezi el a karját a vízben. A korrekciós úszógyakorlatokat végeztethetjük különböző szerekkel (úszódeszka, „piskóta”, vizi súlyzók, labdák, stb.) vagy szerek nélkül. A korrekciós oldalúszás, körbeúszás, gyakoroltatásánál fontos az egyéni hibajavítás, igen fontos, hogy a tanuló a saját eltéréseinek, esetleges görbületének megfelelő korrekciós úszógyakorlatokat végezzen. Az oldalúszást, a főgörbület konkáv oldalára fektetve kell végeztetni, köbbeúszásnál pedig fontos, hogy a konvex oldal mindig a kör közepe felé nézzen. A szimmetrikus és aszimmetrikus gyakorlatok aránya mindig a scoliosis mértékétől függ.

Lapos hát-szindróma (dorsum planum) estén, a háti görbület hiányát kell kompenzálni, tehát elsődleges célunk a szabályos fiziológiás görbület kialakítása, a mellizmok, hátizmok, vállöv izmainak erősítése különböző korrekciós úszógyakorlatokkal. A fokozott háti domborulat (kyphosis) esetén általában az ágyéki lordosis is fokozott, ilyenkor fő feladatunk a medence helyes dölésszögének kialakítása és stabilizálása, a gerinc mobilizálása, az izomfűző kialakítása, megerősítése, a mellizmok és vállizmok nyújtása. Ez a teendő Scheuermann-kór esetén is. Fokozott ágyéki lordosisnál a kedvező medencehelyzet rögzítése javasolt a speciális korrekciós úszógyakorlatok segítségével. Mellkasdeformitások esetén a mellkastérfogat bővítése a vitakapacitás növelése a fő cél megfelelő izomerősítéssel illetve légzőgyakorlatokkal. A helyesen kivitelezett légzőmozgások egyrészt biztosítják a mellkas rugalmasságának megőrzését, másrészt pedig megteremtik a gyengén fejlett mellkas jobb működési feltételeit, a jobb anyagcserét.Tölcsér mell (pectus excavatum) esetén a mellkas nyílirányú tágítása javasolt. A mellkas fejlesztésével, annak alakját előnyösen formáljuk. A hosszanti és oldalírányú nyújtozkodások a vízben a merev mellkast mobilizálják. Spondylolysis vagy spondylolysthesis (részleges vagy teljes csigolyaív szakadás) esetén a cél, a lumbalis gerincszakasz izmainak az erősítése, de csak nagyon óvatosan, szakorvossal konzultálva, mindig személyre szabottan, az eltérés mértékének figyelembevételével. Ilyen esetekben fokozott izomerősítés vagy csavaró gerincmozdulatok végeztetése kifejezetten tilos!

2. A megfelelő úszásnem megválasztása, a gyógyúszás alapfeltétele. A gerincferülés korrigálására a hátúszás a leghatékonyabb úszásnem. A karok váltott hátranyújtásának a felületes hátizmok erősítése mellett a mélyhátizmok erősítésében is jelenős szerepük van. Hátúszásnál a gerinc oldal- és hosszirányában is olyan erők hatnak, amelyek korrekciós hatásúak. A különböző szerekkel (deszka, labda) végzett, helyesen kivitelezett lábtempó a farizmokat erősíti, amelynek a medence korrekciójában van szerepe. Az egyenes testtartás alapját képezi a helyes medenceállás, a jó farizmok pedig megakadályozzák a medence előre billenését. Háti scoliosis esetén, a gyorsúszás, ha hosszan alkalmazzuk, a bordapúpot fokozhatja. Helytelen tartás esetén a mellúszás és a gyorsúszás, illetve ezek kombinációja segítenek a helyes testtartás kialakításában, a hátúszás pedig az izomfűző kialakításában játszik döntő szerepet. A pillangóúszás delfin lábtempóval a mellizmokat és hasizmokat egyaránt erőteljesen fejleszti. az erőteljes krallozó lábtempó és a hullámzó delfinmozgás pedig az ágyéki gerincszakasz izomfűzőjét fejleszti erőteljesen. Scheuermanos gyereknél a hátúszás javasolt, illetve a pillangóúszás mellúszáslábtempóval vagy delfinlábtempóval. Nyerges hát (fokozott ágyéki lordosis) esetén a hátúszás a legkedvezőbb úszásnem.Tölcsérmellnél, mivel a szegycsont alsó szakasza behúzódik, a hátúszás a leghatékonybb úszásnem, tyúkmellnél a gyorsúszás mozgásanyagával lehet a mellkast rugalmasabbá tenni.

A gyógyúszás csak helyes légzéstechnikával – mindig kilégzéssel kezdünk! – és jó úszástechnikával gyógyító hatású. A gyógyúszás óra elején a bemelegítés, a végén a levezetés illetve nyújtás kötelező. Természetesen mindig figyelembe kell venni a gyermekek úszás tudását, fizikai teljesítő képességét és aktuális állapotát!

3. A vizi gimnasztikai speciális gyakorlatok nem csak korrekciós hatásúak, hanem elősegítik a teljes vázizomzat erősítését. Különböző kézi szerek, pl. hungarocelből készült vizi súlyzók használatával fokozhatjuk a hatást. A vizi gimnasztikai gyakorlatokat mindig vállig érő vízben kell végeztetni.

A gyógyúszás igen hatékony gyógymód, de a gyógytestnevelést vagy a gyógytornát nem helyettesíti, csak kiegészíti!