Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Tölcsérmell vizsgálatával és kezelésével kapcsolatos tudnivalók

tölcsérmellA tölcsérmell a mellkasdeformitások egyik formája, amely, az enyhe, csakis esztétikai problémát jelentő változattól a belgyógyászati problémát okozó súlyos változatig sokféle formában megnyilvánulhat. Vagyis, a mellkas (szegycsont és bordák) benyomódása lehet kismértékű, de lehet olyan nagymértékű is, amikor a szegycsont és a gerinc majdnem összeérnek. Ilyen súlyos estben a mellkasi szervek is károsodhatnak.

Mik a figyelmezető jelek? A szülő milyen tünetekre figyeljen?

  • szegycsont, bordák besüppednek
  • csökkent fizikai állóképesség
  • fáradékonyság
  • fokozott hajlam a légúti megbetegedésekre
  • súlyosabb esetben, különösen megterhelésre jelentkező légzési nehézségek

Mi a legfontosabb teendő?

A deformitás korai felismerése, és időben elkezdett speciális gyógytorna, döntő fontosságú a deformitás végleges formáját illetően! Nem mindegy, hogy egy kezdődő deformitás kialakulását próbáljuk megelőzni vagy már egy kialakult deformitást próbálunk helyrehozni.

Másik fontos szempont, tisztázni a deformitás valós mértéket, mert sok esetben a szemmel látható deformitás nem azonos a mérésekkel kapott értékkel! A deformitás lehet szimmetrikus, de sok esetben aszimmetrikus is.

A mellkas deformitásokat hagyományosan az ún. Haller index-el (pectus index) jellemzik. Ilyenkor, CT-képen, a legnagyobb deformitás szintjén, a mellkas nyílirányú (sagittális) és frontális átmérőjének hányadosát nézik. A normál érték 2,5. A 3.2-es érték, enyhébb deformitásnak minősül a szakirodalom szerint. A 3.2 és 3.5 érték között mérsékelt, a 3.5 felett, pedig súlyosabb deformitásról beszélünk.

A gerinc helyzete, és esetleges elváltozásai (gerincferdülés, lapos hát) illetve a kóros testtartás elősegíti a tölcsér mellkas progresszióját. Ezért fordul elő az, hogy, pl. lapos hát esetén, egy enyhébb deformitás is mutathat rosszabb Haller-indexet. Egy lapos hátú gyereknél enyhébb deformitás esetén is lehet belső szervi érintettség, amely egy komolyabb terápiát igényel. A Haller-index, a mellkasfal konfigurációjának kvantitatív mérőszáma, és jelentős eltéréseket mutat nem és életkor szerint. A tényleges deformitás megállapításához a korrekciós indexet alkalmazzák.

A diagnózis megállapításához és a terápia elkezdéséhez tehát, mind a Haller, mind pedig a korrekciós index egyformán fontos! A légzésfunkció mérése és rendszeres ellenőrzése szintén a vizsgálat része kell, hogy legyen!

A mérések igen fontosak a rendszeres visszajelzés szempontjából, viszont a röngenterhelés árt a szervezetnek, ezért mellkas deformítások pontos mérésére a 3D lézerszkenner használata javasolt.

Miből áll a tölcsérmell kezelése?

Az esetek nagy részében a tölcsérmell gyógyítása gyógytornászi feladat! Időben elkezdett, speciális gyógytornával a tölcsérmell javítható, vagy szinten tartható. A szegycsont illetve a bordák besüppedése miatt a mellizmok megnyúlnak. A személyre szabott torna elsődleges célja a mellkas-, hát-, és hasizmok erősítése, a helyes légzéstechnika betanítása. A mellkas deformítások gyakran társulnak egyéb gerinc deformításokkal ezért javasolt a Schroth módszer szerinti gyógytorna illetve 3 dimenziós légzésterápia. A kúszó-mászó gyakorlatok illetve térdelőtámaszban végzett játékos feladatok a kisgyerekek számára is igen hatékonyak.

Gyógyúszás:

A helyes kar-láb – és légzéstechnikával végzett hátúszás minden változata hatékony. A gyógyúszás a gyógytornát nem helyettesíti!

  • Egykarú hátúszás különböző változatai
  • Csúsztatott hátúszás (tölcsérmellnél nem kell egymásba tenni a két kezet) gyerek sportol
  • Hátúszás váltott és páros karral
  • Merülési feladatok
  • Siklások
  • Búvárúszás

Gyógyúszást oktató szakember segítségét érdemes igénybe venni.

Milyen eredményeket lehet elérni gyógytornával?

A szakszerű konzervatív terápia igen jó eredménnyel alkalmazható, de sok tényező befolyásolja, azt, hogy kinek milyen sikeres lesz a végeredmény.

Befolyásoló tényezők a következők:

  • életkor,
  • a deformitás mértéke illetve a folyamat progressziója
  • a deformitás formája (szimmetrikus vagy nem)
  • a mellkas állapota (rugalmas vagy rigid)
  • az egyén motiváltsága, gyakorol rendszeresen vagy nem
  • a mellkasdeformitások kezelése sajnos egy hosszabb folyamat, nem hetekben mérhető
  • a növekedés befejeztéig folyamatosan figyelemmel kell kísérni

Mikor van szükség műtétre?

Súlyos esetben, a mellkasi szervek eltolódása, illetve az ebből fakadó légzési és keringési nehézségek miatt a korrekciós műtét elkerülhetetlen. A műtét utáni rehabilitációs protokoll pedig szintén gyógytornászi feladat!

Milyen gyakorlatokat ne végezzünk testnevelés órán?

A szegycsont bemélyedésével járó és az azt fokozó testhelyzetek károsak: pl. tarkóállás, ekeállás, gyertya.

Szakirodalom: