Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Hatékony-e a lágylézer-terápia a krónikus plantar fasciitis (talpi bőnye gyulladás) kezelésében?

A lágylézer gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásáról több száz bizonyító erejű vizsgálat áll a rendelkezésünkre. Egy, a PubMed-ben publikált tanulmány szerint a viszonylag új technológia, a softlézer kezelés (LLLT) bizonyítottan eredményes a plantar fasciitis akut és krónikus kezelésében.

Lézer softlézer kezeléshezA talpi fasciitis közel 1 millió embert érint évente az Egyesült Államokban. A hagyományos konzervatív kezelés az esetek mintegy 90% -ban általában 10 hónapon belül sikeres. A páciensek kb.10%-nál azonban a folyamat sajnos krónikussá válik, ilyenkor a kezelés valódi kihívást jelent. A viszonylag új technológia, a softlézer kezelés (LLLT) bizonyítottan hatásos az akut és krónikus fájdalomkezelésben egyaránt.

Egy bizonyítékalapú kutatás során 30 beteget részesítettek softlézer terápiában, 12 hónapos utókövetéssel. Heti kétszer kaptak kezelést 3 hétig (összesen 6 kezelést). A nyomonkövetési időszakban a fájdalomszintet (VAS) valamint a lábfunkciós indexet (FFI) mérték fel.

A tanulmány eredménye azt mutatja, hogy bár további vizsgálatokra van szükség, a softlézer kezelés (LLLT ) egy ígéretes kezelési mód a krónikus talpi fasciitisben.

Mentés