Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Lágylézer a vállízületi rehabilitációban

A váll fájdalom gyakori izom-csontrendszeri betegség, amely a lakosság akár 25% -át érinti. A váll fájdalmát számos olyan kórkép okozhatja, mint például a subacromiális impingement szindróma, a rotator köpeny (ROK) tendinitise és a biceps tendinitise. A konkrét patológiától függetlenül az első számú tünet a fájdalom, amely súlyosan befolyásolhatja a betegek napi tevékenységeit és életminőségét. Ilyen esetben a kezelés  fő célja, a gyulladás és a fájdalom csökkentése és a váll mozgástartományának növelése (ROM).

Lágylézer kezelés

A konzervatív kezelés hagyományosan magában foglalja a személyre szabott gyógytornát és manuálterápiát melynek célja a ROM fokozása, az izmok erősítése és nyújtása az ízület körül, illetve a proprioceptív edzés. A  különböző technikákat ötvöző gyógytorna kezeléseket kiegészítik az egyéb fizikoterápiás kezelésekkel (krioterápia, EMS, ultrahang, stb) , nem szteroid gyulladáscsökkentő  kenőcsökkel, gyógyszerekkel,  injekciókkal. Az utóbbi időben a lágylézer-terápiát, mint modern és hatékony (LLLT)  gyógymódot használják a váll fájdalomban szenvedő betegek konzervatív kezelésében.

A lágyézer terápia a személyre szabott gyógytornával kombinálva igen eredményes!

Az egyik tanulmány során 24 beteget random vizsgáltak a lágylézerkezelés hatékonyságának felmérése céljából a supraspinatus tendinitis esetében.

A kapott adatok azt sugallják, hogy a vizsgált kis betegcsoportban a lézerkezelés, a tanácsadás és a beteg oktatás javította a supraspinatus tendinitis bizonyos tüneteit. Az eredmények alapján az ebben a vizsgálatban alkalmazott paraméterekkel és dózisokkal, az LLLT terápia ajánlott a tendinitis kezelésére.

Egy másik kutatás 30, véletlenszerűen kiválasztott supraspinatus tendonitisben szenvedő beteget kezelt softlézerrel hetente háromszor 2 hétig. Objektív szempontból a váll maximális aktív extenzióját, flexióját és abdukcióját, valamint szubjektíven a fájdalmat, kötöttséget mérték 2 hétig. Az eredmények alapján szignifikáns javulást tapasztaltak, amelyek bizonyítják a lézeres kezelés hatékonyságát a váll íngyulladásában.

A ROK sérülései gyakran kicsik de a repetitív mozgás hatására idővel súlyosbodnak. A lágylézer kezelés azért rendkívül előnyös mivel sejtszinten hat, így elősegítve a sérült szövetek gyógyulását. A softlézer terápia (LLLT), más néven fotobiomoduláció, fényt használ a sérült szövetek sejtjeinek mitokondriumainak táplálására, az új egészséges sejtek létrehozásához és új erek kialakításához, valamint a gyulladás csökkentéséhez. A tanulmányok szerint a fényterápia a simaizmok ellazításával és az erek kitágításával is növeli a vérkeringést, ami fontos az immunrendszer számára. Az LLLT növeli a fibroblasztok, a makrofágok működését, illetve befolyásolja az idegvezetést, növeli a test természetes fájdalomcsillapító neurotranszmittereinek (endorfinok, acetilkolin és szerotonin) termelését, serkenti az immunrendszert, és fokozza a sejt DNS szintézisét.

Lágylézer kezelés

A közzétett szisztematikus áttekintések vagy metaanalízisek jobban megvilágítják az softlézer-kezelés  előnyeit, mint kiegészítő gyógymódot a váll rendellenességek kezelésében.  Az eredmények tájékoztathatják a szakembereket a váll rehabilitációjára vonatkozó iránymutatások felülvizsgálatában és kidolgozásában.

Székely Réka, Súlypont Ízületklinika

Forrás,

  1. Thornton AL. et al, Effectiveness of low-level laser therapy combined with an exercise program to reduce pain and increase function in adults with shoulder pain: a critically appraised topic, J Sport Rehabil. 2013 Feb;22:72-8.
  2. Saunders L. The efficacy of low level laser therapy in supraspinatus tendinitis. Clin Rehabil. 1995;9:126–34
  3. England S,et al, Low power laser therapy of shoulder tendonitis, Scand J Rheumatol. 1989;18:427-31