Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

A CSONT ÉS ÍZÜLET ÉVTIZEDE ALAPÍTVÁNY TEVÉKENYSÉGE 2014-BEN

Az elmúlt évben, 2014-ben egyik legfontosabb eredményünk, hogy megkeresésünkre és kérésünkre Áder János Köztársasági Elnök Úr elvállalta a Csont és Ízület Évtizede Alapítvány fővédnökségét.

A 2014-es évben igyekeztünk tevékenységünkkel az Évtized jelmondatát: „Mozogj, mozogj, mozogj!” – minél szélesebb körben terjeszteni, mind írásban, mind szóban. Terjesztjük azt a vizsgálatot, mely másfél millió 18-65 éves egészséges ember 3-29 éves (átlagban 11 éves) nyomon követésén alapul, s mely világosan bizonyítja, hogy akik a hét 5 napján legalább fél órán át olyan fizikai aktivitást fejtenek ki, mely megizzasztja őket, azok: korai halálozása, szív- és érrendszeri megbetegedése és halálozása, a 2. típusú cukorbajban való megbetegedése és halálozása, vastagbélrákban, ill. változó kor utáni emlőrákban való megbetegedése és halálozása, csontritkulás okozta csonttörései és halálozása, 30%-kal csökkenthető!

Két legfontosabb rendezvényünk közül a REHA Hungary (2014. május) a nyak civilizációs ártalmak okozta bajaival, túlterhelésével foglalkozott, melyek megelőzésében és kezelésében a mozgás fontos szerepet játszik. A nyakfájás egyébként a második leggyakoribb mozgásszervi betegség, mely több, mint 300 millió embert érint világszerte.

Az év legfontosabb rendezvénye a Derékfájás Világnapja megrendezése volt, melyet 2014. október 18-án az Uzsoki utcai kórházban tartottunk, a kórház és a Zuglói Egészségügyi Szolgálat aktív támogatásával és részvételével. A derékfájás a leggyakoribb mozgásszervi betegség, mely félmilliárd embert érint a világon évente, szociális és gazdasági terhe óriási. A konferencia előadói a derékfájás diagnosztikájának és kezelésének elfogadott európai gyakorlatát ismertették, mely hazánkban 20 év után sem nyert polgárjogot. A konferencia üzenetének terjesztésében igen fontos szerepet vállalt a Zugló TV, mely interjúkat készített az előadókkal, fölvette az előadásokat és azokat heteken át rendszeresen vetítette a Zugló TV-n.

Igen fontos, egy-egy órás interjúkat adtunk különböző rádiókban:

* a Kossuth Rádióban, a balneoterápiáról, vízalatti tornáról, fürdőkben szervezhető egészségközpontokról, melyek alaptevékenysége a megfelelő fizikai aktivitás és az egészséges étkezés, a bel- és külföldi egészségturizmus,

* A 168 óra, internetes rádiójában az ízületi porckopás okairól, tüneteiről, társadalmi és gazdasági terhéről, műtéti és nem műtéti kezelési lehetőségeiről,

* Az OrientPress internetes rádióban a gyógyfürdő- és gyógyhelyi kezelésről, gyógy-idegenforgalom elősegítéséről, egészségközpontok létrehozásáról gyógyhelyeken,

* A Klub Rádióban a csontritkulás társadalmi és gazdasági terhéről, az idősebbek eleséseinek gyakoriságáról, okairól, következményeiről, megelőzéséről. A megelőzésben fontos szerepet játszik a fizikai aktivitás és a megfelelő mozgásterápia.

Az adásoknak igen élénk és jó visszhangja volt.

A nemzetközi Csont és Ízület Évtizede éves világkonferenciáját 2014. októberében Londonban tartották. Hazánkat egy orvos, Dr. Berta Ágnes traumatológus és egy beteg, Szabóné Dúl Katalin képviselte.

Elhangzott a konferencián, hogy a csontokat, ízületeket és kötőszövetet, valamint izmokat megbetegítő mozgásszervi betegségek óriási terhet jelentenek világszerte. Az Évtized egyik legfőbb célkitűzése, hogy a mozgásszervi egészség népegészségügyi prioritást élvezzen: a mozgásszervi betegségek megelőzése, kezelése és teljes ellátása magas színvonalon, mindenki számára elérhetően valósuljon meg, hogy ezeknek a betegeknek és rizikócsoportoknak az egészség vonatkozású életminőségét javítani lehessen. Cél továbbá, hogy a politikai döntéshozók, hivatásos egészségügyi dolgozók és a nagy nyilvánosság gondolkodásában, tevékenységében és anyagi ráfordításaiban is elsőbbséget élvezzenek az olyan főbb egészségügyi gondok, mint a mozgásszervi betegségek és sérülések megelőzése és kezelése; mindezek bizonyítékok felsorakoztatásával és megfelelő érdekképviselet segítségével. Ez egyben az Évtized küldetése is. A mozgásszervi betegségek továbbra is a hosszú távú rokkantság és fájdalom legfőbb okai a világban. Az e betegségcsoporttól szenvedők száma 25%-kal nőtt az elmúlt évtizedben, és ez a növekedés várhatóan folytatódik.

Az Évtized betegek részére kiírt pályázatán részt vett Szabóné Dúl Katalin „Egy 64 éves magyar RA-s beteg betegségének 40 éves története” című pályaművével, mely sikert aratott. http://bjdonline.org/bjd-video-stories-project/

A konferencia Prof. Dr. Hangody Lászlót, a Semmelweis Egyetem traumatológus professzorát „A Csont és Ízület Évtizede Nagykövete”-nek nevezte ki.

Szabóné Dúl Katalin részt vett az Európai Reumaellenes Liga betegszervezetének Zágrábban, 2014. novemberében rendezett konferenciáján is, melynek fő témája az egészséges idősödés volt, reumás, ill. mozgásszervi betegségekkel élők esetében. A probléma nagyságát érzékelteti, hogy kb. 100 millió ember szenved krónikus mozgásszervi fájdalomtól Európában. Hangsúlyosan esett szó a rehabilitáció témaköréről, mely egy komplex eljárás, melyben az orvos, beteg és család szoros együttműködésére van szükség. A rehabilitációs team sokszereplős, akik valamennyien nagyon fontosak, de a legfontosabb tényező a beteg! Aktív részvételre hívták fel a betegeket saját betegségük ellátásában.

A Telecom Civil és CivilNET díjcsomag pályázatán 2014-ben második alkalommal eredményesen pályáztunk és így telefon és internetköltségeink jelentős mértékű mérséklését tudtuk elérni egy újabb naptári évre.

Székely Réka, kurátor megnyitotta és üzemelteti a magyar Évtized internetes facebook oldalát. Ide kattintva lehet csatlakozni a közösségi oldalhoz.

A Csont és Ízület Évtizede Alapítvány számos előadást tartott, ill. könyvfejezetet, cikkeket jelentetett meg laikusok, ill. szakemberek számára.

Laikusoknak tartott előadások:

  • Bálint Géza: A fizioterápia szerepe a mozgásszervi betegségek kezelésében és rehabilitációjában. Euro Medicina rendezésében Tulip Inn Hotel, Budapest október 11.
  • Bálint Géza: Korunk leggyakoribb betegsége a derékfájás. Derékfájás Világnapja, a Csont és Ízület Évtizede Alapítvány rendezésében, Uzsoki utcai Kórház, Budapest, október 18.

Szakembereknek tartott előadások:

  • Bálint Géza: A derékfájás modern szemlélete és gyakorlata. Kapás utcai Rendelő Intézet, január 16.
  • Bálint Géza: Obesitas reumatológiai kórképekben. DROP5- Debrecen, február 13-15.
  • Bálint Géza: Obesitas és térdarthrosis. Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) XII. Kongresszusa, Magyar Telekom Székház, március 21-22.
  • Bálint Géza: A porckopás okozta izületi fájdalom (arthrosis) és kezelése. Euro Medica rendezésében Sugár Üzletközpont, március 22.
  • Bálint Géza: A szervezet öngyógyító erejének mozgósítási lehetőségei a reumatológiai és autoimmun jellegű panaszok kezelésében. Euro Medica rendezésében Sugár Üzletközpont, március 22.
  • Bálint Géza: „Mozogj, hogy egészséges maradj” ETK-Eduvital „Vas utcai délután” SOTE, Egészségtudományi Kar, Bp. Vas u. október 3.
  • Bálint Géza: Az obesitas szerepe a mozgásszervi betegségek patogenezisében. MOMOT XIII. Kongresszusa, Budapest Aesculap Akadémia, október 31.

Szakembereknek írt cikkek:

  • Julianna Rozália Sallai, Géza Bálint, Gábor Ormos: Complex assessment of the post-operative state and life quality in patients operated for herniated disc. New Medicine, 2014,1, 39-41.
  • Bálint Géza, Székely Réka: Egyedülálló idős emberek fizikai tréningje. (Kommentár Dr. E. Freiber, és Dr. C Sieber cikkéhez) Orvostovábbképző Szemle,2014, 21, 54-64.
  • Péntek Márta, Szabóné Dúl Katalin, Ortutay Judit, Sallai Julianna, Bálint Géza: A mozgásszervi egészség hazánkban, európai adatok tükrében. Immunológiai Szemle, 2014, 6, 25-33.
  • Dr. Bálint Géza: Orvos-beteg viszony. Hogyan működik ez Amerikában? Pillangó 2014, 1, 2-5.
  • Dr. Bálint Géza, Szabóné Dúl Katalin: Philip S. Hench (1896-1965) a kortizon Nobel díjasa. Pillangó, 2014, 1, 11-13.

Az Évtized Hazai Hálózata kérelmezte az MTA Orvosi Osztálya Elnökétől, Prof. Dr. Kosztolányi Györgytől, hogy az Akadémián tartandó rendezvényen ismertessük a mozgásszervi betegségek terhét. Az elnök úr helyt adott kérésünknek, és 2015. októberében a World Science Day keretében Hangody László professzor programjával együtt, közösen tartunk akadémiai előadássorozatot.