Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

A kar helyes rögzítése gipszkötéssel

A végtagok helyes rögzítése, gipszelése rendkívül fontos, különben szövődményként keringési betegségek alakulhatnak ki.

A kéz ujjait a gipszkötés csak egyik oldalról támasztja, a másik felszín, illetve az ujj végek is szabadon vannak, így tájékozódhatunk az ujjak keringési állapotáról. Fontos szempontok:

  1. A gipszkötés minél nagyobb felületen legyen alátámasztva (a páciensnek ne kelljen azt tartania)
  2. A gipszkötés funkcionális helyzetben legyen felhelyezve.
  3. Felső végtag esetén az ízületek funkcionális helyzete a következő: váll: 60 fokos abdukció, 30 fokos flexió, és 10 fokos berotációs helyzet; könyök: 90 fokos flexió (alkar 0 fokos pronációs-supinációs) ; csukló – kéz 15-20 fokos extenzió; ujjak kb.20 fokos flexió, II-V ujjak lazán egymás mellett, hüvelykujj kissé abdukált, opponált helyzetben
  4. Ne legyen nagyon szoros
  5. A gipszkötés széle ne nyomjon

A végtag (distalis része) vége a proximálistól magasabban legyen, ezáltal a vénás keringést segítjük.
Vénás keringési zavarra és nyirokkeringési zavarra utal, ha az ujjak cianótikusak (a bőr kék illetve lila elszíneződése), ödémások (vizenyő vagyis folyadékfelhelmozódás).
Artériás keringési zavarra utal, ha az ujjak elfehérednek és hideg tapintatúak.
Idegi károsodásra utal, (a felületes helyzetű idegek nyomása miatt) ha érzés- vagy motoros károsodás tünetei jelentkeznek.
Napjainkban többféle gipszrögzítés létezik:

  • Hagyományos, normál gipszkötés
  • Műanyag, szintetikus gipszrögzítés – Előnye a hagyományos gipszhez képest, hogy néhány gramm súlyú és kis súlya ellenére rendkívül erős tartást biztosít.

A szakszerűen felhelyezett gipszkötés is okozhat kellemetlenséget, vagy akár fájdalmat is. Ha a fent említett bármelyik tünetet észleljük, azonnal forduljunk szakemberhez!
Tévhit, hogy csak a gipszlevétel után fontos a gyógytorna! A gipszkötésben lévő végtag mozgatása gyógytornász segítségével javasolt!