Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Karzsibbadás hátterében nyaki borda is állhat

A nyaki borda viszonylag gyakori fejlődési rendellenessége a nyaki gerincnek. Általában az utolsó (C7) csigolyához kapcsolódó bordacsökevény, amely nyomásos tünetet okoz. Nyomást gyakorolhat az itt áthaladó idegekre: plexus brachialisra (karfonat) és/vagy erekre: arteria subclavia illetve vena subclavia.
A kompressziónak megfelelően a tünetek lehetnek:

– Senzoros (érző) tünetek: égető, lüktető, érzés a karban

– Motoros (mozgató) tünetek: zsibbadás, paresis, izomatrophia

– Vasomotoros: tünetek: a kézen keringési zavar tünetei jelentkeznek kékes-lilás elszíneződés vagy a végtag elfehéredése.

A nyaki borda veleszületett fejlődési rendellenesség, ami gyakran tünetmentes, ha vannak tünetek, akkor azok általában fiatal felnőttkorban jelentkeznek a bordacsökevény hosszúságától, szélességétől, illetve pontos elhelyezkedésétől függően. Általában a C8 (utolsó nyaki) és a Th1 (első háti) ideg rostjai kerülnek nyomás alá, ennek megfelelően a zsibbadás, fájdalom vagy érzészavar a kar-, alkar-, és kéz hátsó oldalán illetve a 4. és 5. ujjon jelentkezik.

A fizikális vizsgálat mellett képalkotó felvételekre is van szükség ahhoz, hogy gyanúnkat alátámasszuk! A precíz diagnózis a gyógyulás szempontjából döntő fontosságú. Vigyázat, kar illetve kézzsibbadást okozhat nyaki porckorongsérv, a nyaki gerinc spondylosisa, illetve, egyéb alagút szindrómák is ezért fontos a szakorvosi vizsgálat!

Kezelés:

Általában konzervatív kezeléssel, gyógytornával a panaszok megoldhatók. A felső végtag abdukciós rögzítése is javasolt. Konzervatív kezelés hatástalansága estén a nyaki borda sebészi eltávolítására van szükség!