Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Rotatorköpeny

Rotatorköpeny: (fotó: Anatomy in motion)

A váll fájdalom az egyik leggyakoribb probléma, amivel a rendszeres súlyzós edzés során találkoznak a sportolók.
A szakszerűtlen sportolás vagy a túl gyakori és túl kemény edzések, a rossz statika miatti túlterhelés a sérülés veszélyét már magában hordozza.

A rotator köpeny sérülései:

  • Akút- vagy krónikus tendonitis

Trauma, sorozatos erőteljes megterhelés következtében ínkárosodás, gyulladás jöhet létre. Ennek következtében a kar aktív távolítása (abdukció) fájdalmas. A krónikus tendonitis jellemzője, hogy nem a teljes abdukció fájdalmas, hanem csak a mozgáspálya egyes szakaszain jelentkezik a fájdalom (kb.90 fokos abdukciónál). A tárgyak tolása fájdalmat okoz, de a húzás nem.

  • supraspinatus izom szakadása

Tartós trauma hatására a rotator köpeny legfontosabb izmának a m. supraspinatus inának degenerációja jön létre. Ilyenkor a súly emelésénél a fájdalom a kar- és alkar hátsó-oldalsó részébe sugárzik. Részleges szakadás, de teljes szakadás is létre jöhet. Teljes szakadás esetén az aktív karemelés kivitelezhetetlen.

A precíz diagnózis felállításához különböző mozgás-, izomerő teszteket végez a szakember. Az MR vizsgálat pedig azért fontos, mert a lágyrészekről ad pontos felvilágosítást.

A terápia része kezdetben a nyugalomba helyezés, teljes tehermentesítés, gyulladáscsökkenés, fájdalomcsillapítás. Ilyen stádiumban tilos az intenzív passzív „bemozgatás”. A fájdalom csökkenésével párhuzamosan a páciens aktuális állapotához adaptált passzív illetve aktív gyógytorna végzése javasolt, gyógytornász irányításával.