Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Térdízületi kopás kezelése

Térdízületi kopás ismert és kevésbé ismert kezelési lehetőségei

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

  •  tartós nyugalomba helyezést követő fájdalom vagy beindulási nehézség (pl. fekvés vagy hosszas ülés után)
  •  fizikai megterhelést követő fájdalom és ízületi merevség esetén

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

Természetesen mindig a konzevatív (nem műtéti) kezelésnek van prioritása. Minél hamarabb elkezdi az érintett személy a speciális kezelést, annál jobb eséllyel kerülheti el-, illetve későbbre tolhatja a protézis beültetését. Dr. Scott Martin, a Harvard Medical School ortopédsebész docense az alábbi kezelések mérlegelését javasolja:

  • GYÓGYTORNA – a legfontosabb kezelési módszer, amivel meg lehet akadályozni vagy lassítani lehet a kopás mértékét. A speciális személyre szabott gyógytorna nyilván hatékonyabb, mint a csoportos foglalkozás vagy az általános torna, amit az internetről letöltünk. Dr Scott Martin szerint: „a térdkopás aranyszabálya: fogyni és gyógytornázni”
  • PORCREGENERÁLÓK – kiegészítő terápiaként alkalmazhatóak, de azt érdemes tudni, hogy csak a meglévő porcokat lehet regenerálni. Ezért önálló terápiaként nem elegendő a porépítők használata. A megfelelő mennyiségű glükózamint és kondroitint tartalmazó termékek „a betegek mintegy 50% -nál eredményesek” – mondja Dr. Martin. Ez ugyan nem álltja helyre a degenerálódott porcot, de a tanulmányok azt mutatják, hogy segítenek enyhíteni a fájdalmat.
  • STEROID TERÁPIA – főleg gyulladás esetén alkalmazzák. A tartós szteroidos kezelés viszont nem javasolt, mert kedvezőtlen hatással van a hormonháztartásra, növelheti a csontritkulás és a szalagszakadások rizikóját.
  •  HIALURON TERÁPIA – igen kedvelt megoldás, segíti a súrlódásmentes mozgást az ízületben. Injekcióval fecskendezik be a hialuront a térdízületbe. Ezt főleg nagyobb mértékű kopás esetén alkalmazzák. Egyébként a szájon át szedhető hialuron direct kapszula hosszú távon igen jó eredménnyel alkalmazható (bővebben: https://www.sulypont.hu/bl…/hialuron-szerepe-a-porcepitesben
  •  PRP SAJÁTVÉR KEZELÉS – a porcújjáépítést serkentő injekció lényege, a trombocitákban gazdag vérplazma (PRP) ízületbe juttatása.
  • AKUPUNKTÚRA – gyakran alkalmazott kezelési módszer a fájdalomcsillapításra. Fontos, hogy megfelelő szaktudással végezzék! ”Nem fog fájni, de hinned kell abban, hogy működni fog. A gyógyulni akarás önmagában fél siker.” – mondja Dr. Martin.

Egyéb hatékony kezelési lehetőségek:

  •  IZOTOPOS SYNOVECTOMIA (radiosynoviorthesis) Az elmúlt évtizedben az ízületi betegségek sebészeti kezelésében a nagy műtétek helyett, a kis beavatkozással járó módszerek terjedtek el. Ilyen az ízületi belhártya rekonstrukciója a térdízületbe befecskendezett β-sugárzó radioaktív izotópok felhasználásával. Alapvetően bármilyen eredetű krónikus synovitis kezelésére alkalmazható, és igen eredményes kezelési módszer!
  • LÁGYLÉZER KEZELÉS – LLLT (soft-laser) – főleg fájdalomcsillapító- és funkciójavító hatása miatt, igen közkedvelt kezelési módszer. Fájdalmatlan kezelés, aminek nincsenek mellékhatásai! „A lézer-sugárzás biológiai hatása, sajátos fizikai tulajdonságaival van összefüggésben”. A lágy-lézereknek két alapvető jótékony hatása van az emberi szervezetre.
    –   a gyulladás okozta fájdalomcsillapító-  és  biostimulációs hatás
    Mester professzor a biostimuláció elméleti alapjainak lerakásával teremtette meg a tudományos hátterét annak, hogy világszerte különböző orvosi szakterületeken a gyógyulási folyamatok serkentésére egyre kiterjedtebben bevezessék a lágy-lézer terápiát.
    Dr. Hegedűs Béla és társai által végzett, kettős vak-, placebo kontrollos tanulmánya igazolja, hogy a besugárzott területen, az LLLT csökkenti a fájdalmat, és javítja a mikrocirkulációt térdízületi osteoarthritis-ben.

Dr. Scott Martin szerint a következő kezelési módszereknek nincsen tudományos alapja:

  •   Az interneten kínált kétes eredetű termékektől ” porcépítőktől” óvakodjunk legfőképpen, amelyeket nem teszteltek tudományosan és amelyek esetleg többet árthatnak mint használnak.
  •  Dr. Martin szerint a „cukrosvíz” injekció jótékony hatása nincs alátámasztva a tudományos irodalomban. A dextróz proloterápia elnevezésű, 75 éve ismert módszer azért nem tudott a mai napig a fontos kezelési módszerek közé kerülni, mert a kutatók nem ismerik kellőképpen a hatásmechanizmusát.
  •  Az ózoninjekciót sem javasolja Dr Scott Martin. Szerinte, az ózon mérgező és veszélyes az emberre nézve. Az FDA (food and drog administration) által tiltott kezelési módszer.
  •  Őssejtkezelés – az őssejtek injekciózása a térdbe egy igen drága és ritkább kezelési módszer. Az őssejtek képesek más sejtté alakulni, ezáltal regenerálódhat a sérült ízület. Kockázatot jelenthet viszont az őssejteknek a csontból való kinyerése. Tapasztalatlanság esetén, fokozott a fertőzés illetve a csonttörés rizikója. Ezt a kezelést érdemes akadémiai kutatóközpontban végeztetni!

Mikor van szükség műtétre?

Dr. Martin azt javasolja, hogy a műtétet csak akkor érdemes fontolgatni, miután kimerítették a tudományos alapú egyéb konzervatív lehetőségeket.

A degeneratív térdízületi gyulladás (osteoertritis) okozta funkcionális korlátok enyhítésére a gyógytorna jelenthet megoldást!

Székely Réka, Súlypont Ízületklinika 2020.01.04

Forrás:
1.) Helpful or harmful? Weighing last resorts before knee surgery, Harvard Health Publishing, Harvard Medical Scool, Published: January, 2020
2.) Papp István dr. és Szentesi Margit dr., Exsudativ ízületi synovitisek kezelése radiációs synovectomiával, Osteológiai Közlemények, 2011/1-134
3.) Mester Endre: A lasersugár biomedikális hatásaira vonatkozó vizsgálatok. Doktori értekezés, Budapest, 1971
4.) Béla Hegedűs et al, The Effect of Low-Level Laser in Knee Osteoarthritis: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial, Photomed Laser Surg. 2009; 27: 577–584