Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

TRIGGER PONT TERÁPIA

Mik azok a trigger pontok?
A trigger pontok (myofascial trigger pontok) olyan izomcsomók megjelenése az izmokban, amelyek gyakran állhatnak az izom és ízületi problémák hátterében.
A szakirodalom több fajta trigger-pontot különböztet meg. Az elnevezés két amerikai orvos, Dr. Janet G. Travell (1901 – 1997) és Dr. David G. Simons (1922 ) nevéhez fűződik

Mitől alakul ki a fájdalom?
• Helytelen testtartás – rossz terhelési viszonyok, rossz statika
• Túlerőltetés – túl intenzív vagy szakszerűtlen sportolás (rosszul kivitelezett gyakorlatok)
• Nyújtás, bemelegítés és levezetés hiánya edzéskor
• Stressz

A trigger pontok az aktív és a mozgásszegény életmódot folytató embereknél egyaránt megjelenhetnek bárhol, bármilyen testtájon, komoly fájdalmakat okozva akár a pont környékén, vagy attól távolabb eső helyekre kisugározva.

Honnan lehet tudni, hogy trigger pont okozza a páciens problémáját?
A trigger pont egy fizikai jelenség, nem összetévesztendő a klasszikus izomgörccsel, illetve az ideg-gyökök kompressziója okozta fájdalommal. A trigger-masszázs, avagy a trigger-pont terápia alapja az izomrendszer, illetve a trigger- pontok alapos ismerete. A szakszerű kezelés érdekében elengedhetetlen gyógytornászhoz fordulni!

Fajtái:
• Aktív trigger pont az, amely kisugározza a fájdalmat a hozzá tartozó meghatározott területekre.
• Rejtőzködő trigger pontnak nevezik azt, amely nyomásra érzékeny, illetve fájdalmas.
• Primer trigger pontot a kialakult izomfeszültségek hoznak létre.
• Szatellit trigger pont a primer trigger pont másodlagos következménye.

A trigger pontok lézerterápiás besugárzása roppant hatékonyan csökkenti a fájdalmat. Az izomszövetekbe 35-50 mm mélységbe behatoló lézer hatására javul a helyi vérkeringés és emelkedik a fájdalomcsillapító hatású endorphin szöveti koncentrációja, amely tovább csökkenti a fájdalmat, illetve oldja az izmok feszülését.

Súlypont Ízületklinikán, BTL-5000 készüléket alkalmazunk, amely az alacsony energiaszintű lézerterápia (low level laser therapy treatment, LLLT) terén a legjobbat kínálja.