Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

PRICE vagy POLICE terápia – Végtagsérülések (rándulás, húzódás, ficam) akut kezelése

Mit jelent a PRICE terápia

Lágyrész-sérülések után, az első 24-72 órában szükséges teendők:

 1. Protection = rögzítés, tehermentesítés
 2. Rest = pihentetés
 3. Ice = jegelés, hűtés
 4. Compression = kompresszió
 5. Elevation = a sérült végtag megemelése

1. Különböző külső rögzítőket (brace, ortézis) alkalmazunk az ízületek védelme, tehermentesítése illetve a további sérülések megelőzése érdekében. A megfelelő méret kiválasztása igen fontos, hiszen a nagyobb rögzítő nem biztosítja a szükséges stabilitást, a szűk pedig kellemetlen, szorító érzést, illetve keringési zavart okozhat. A gipszsínnel történő rögzítés során szakszerű gyógytornakezelés is végezhető, mert a sín levehető és a kezelés után visszahelyezhető Az új, műanyag rögzítő előnye a gipszhez képest, hogy könnyű, kényelmes, és higiénikus. Kineziológiai tapasz, a modern rögzítés egyik formája. Rugalmas, kényelmes és praktikus. Csillapítja fájdalmát, és lerövidíti a gyógyulás időszakát. A húzás mértéke és iránya határozza meg a hatékonyságot. Fontos az anatómiai tudás és szakszerű felhelyezés. Sajnos manapság mindenki ragaszt, szaktudás nélkül is. A kineziológiai tape a gipszrögzítést nem helyettesíti!

2. A pihenés fontos a gyógyuláshoz. Számos sportklinikai szakember használja a „relatív pihenés” kifejezést, amely a gyógyulást lehetővé tevő pihenést jelenti, de csak annyira korlátozó, ami a gyógyulást nem veszélyezteti. Az ízületek és izmok gyengéd, fájdalommentes, szakszerű mozgatása gyógytornász-fizioterapeuta segítségével viszont gyorsítja a gyógyulást.

3. A jegelést, hideg borogatást más néven krioterápiát, az akut sérülések kezelésére alkalmazzuk, az ízületi folyadékgyülem (duzzanat) minimalizálására, valamint fájdalomcsökkentésre. Sokféleképpen alkalmazható a krioterápia otthon, de figyeljünk a bőr védelmére. Nagyon fontos, hogy a jég vagy a jégzselé alkalmazásakor a bőrünkre mindig tegyünk valamilyen textíliát vagy papírtörölközőt, nehogy fagyásos sérülést szenvedjünk. A jegelést egy-egy alkalommal maximum 10 percig alkalmazzuk, majd vegyük le 20 percre, és ezután kezdjük csak újra. Ne használjunk jeget, ha rossz a végtag keringése, vagy sérült a bőr.

4. A friss sérülés területén, rugalmas pólyával kompresszió hozható létre, ez csökkenti a bevérzést, és a gyógyulási folyamatot segíti. Használatakor fontos a szakszerűség, az egyenletes nyomáselosztásra illetve a végtag keringésére ügyelni kell. A kötés nem okozhat zsibbadást, bizsergést vagy színváltozást a lágyszövetben. Elalvás előtt érdemes a kompressziós kötést levenni és újra alkalmazni másnap reggel.

5. A sérült végtag megemelése segít a duzzanat csökkenésében és a fájdalomcsillapításban. A sérült végtag alá párnát helyezünk, és felpolcoljuk úgy, hogy a végtag szívmagasság fölé kerüljön. Ha a megemelést követően, 24- 48 óra elteltével a duzzanat nem csökken, akkor a felpolcolást folytatni kell.

Mit jelent a POLICE terápia?

A legújabb evidence-based kutatások azt sugallják, hogy az előbb felsorolt kezelési módszert frissíteni kéne, illetve változtatni kéne rajta, főleg a „pihenés” részt illetően. Hangsúlyozzák a korai mobilizálás fontosságát, természetesen szakember azaz gyógytornász segítségével! Továbbá, kutatások bizonyítják az egyensúly-gyakorlatok kiemelkedő szerepét a funkciójavításban, idegmobilizálásban illetve stabilitásfokozásban.

 1. Protection = rögzítés, tehermentesítés
 2. Optimal Loading = optimális terhelés
 3. Ice = jegelés és hűtés
 4. Compression = kompresszió
 5. Elevation = a sérült végtag megemelése

PRICE vagy POLICE?

Következtetés: nincs egységes kezelési stratégia, a tudományban, továbbra sincs egyetértés ebben a témában.

Székely Réka, Súlypont Ízületklinika

Forrás:

 1. Michel P.J van den Bekerom et all, What Is the Evidence for Rest, Ice, Compression, and Elevation Therapy in the Treatment of Ankle Sprains in Adults? Journal of Athl Train. 2012, 47: 435–443.
 2. Laird Harrison, Treating Sprains and Strains: Are You Doing It Wrong? Health News,April3, 2014 , https://www.healthline.com /health-news/rice-method-for-sports-injuries-not-best-practice-040314
 3. Should POLICE Replace RICE When It Comes To Ankle Care? https://www.anklefootmd.com/should-police-replace-rice-when-it-comes-to-ankle-care/