Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Csontrendszerünket és ízületi rendszerünket hogyan befolyásolja a mozgás, torna, gyógytorna?

A csontos növekedés és az izmok munkája között szoros összefüggés van. Az a húzó-, nyomó erő, amit az izmok kifejtenek, az izom-ín összeköttetésen át érvényesül és a csontokra erőteljes fejlődési ingerként hat.

A csontokra ható inger két irányban érvényesül:

  • Befolyásolja a csontok növekedését – a fejlődésben lévő gyerekeknek különösen fontos a mozgás, a sport, ugyanakkor a növekedésben lévő szervezetnek tilos a súlyzós edzés, mert amellett, hogy a gerincet károsítja, a csontok hossznövekedését gátolja
  • A csont szerkezetét is képes alakítani

Az ízület egy működő egység, formája genetikailag meghatározott, de végleges alakja csak a használat és terhelés nyomán, (növekedés során) alakul ki, hasonlóképpen a csontokhoz. Az ízületi porc vastagsága a terheléssel arányosan nő. Ha fiatalabb, majd idősebb gyerekeknek nincs elegendő lehetősége a mozgásra, ízületeik nem tudnak egészségesen kialakulni.

A csont-, ízületi-, izomrendszer egészséges fejlődésének alapfeltétele a mozgás, a sport. Különböző veleszületett vagy szerzett mozgásszervi vagy belgyógyászati betegségek esetén pedig a könnyített testnevelés, gyógytestnevelés, gyógytorna. illetve a diagnózisnak megfelelő sport javasolt.

Gyermekek mozgásra, illetve sportra nevelése a legfontosabb feladat a szülők és az iskola részéről is! Ha a gyermek tehetségének, kedvének és alkati adottságainak megfelelő sportot választjuk, abban sikeres lesz és azt egy életen keresztül élvezettel, fogja űzni. A megfelelő sportválasztásnál érdemes szakember segítségét igénybe venni.

Felnőtt korban, az egészség megőrzése, a szervezet fitten tartása, különböző betegségek megelőzése, illetve rehabilitációja miatt fontos a mozgás. 40-en túl, előzetes inaktivitást követően, súlyfelesleggel, gerinc-, és ízületi panaszokkal küszködőknek a zsírégető intenzív mozgás helyett először gyógytorna javasolt.

Az izmokat szelektíven erősítő vagy nyújtó, az ízületek élettani körülményeit javító, az ízületek mozgásterjedelmét szélesítő, a statikai eltéréseket helyreállító speciális gyógytorna után érdemes, sőt javasolt intenzívebb mozgásra váltani.