Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

De Quervain szindróma, De Quervain tendonitis kezelése

A De Quervain szindróma az orsócsont (radius) nyúlványának (pocessus styloideus) fájdalma, amelyet a hüvelykujjat kifelé mozgató izmok ínainak (ínhüvelyeknek) a duzzanata és gyulladása illetve megvastagodása okoz. Az extensor pollicis brevis és abductor pollicis longus izmok megfeszítésekor a fájdalom fokozódik (pl. tárgy megemelésekor). Többnyire nőket érintő kórkép.

Oka: rendszerint a csuklót megterhelő tevékenységek:

  • Különösen az ismételt, csavaró mozdulatok következtében jön létre ez a kórkép, ezért nevezték korábban a mosónők betegségének
  • Nehéz tárgyak emelése
  • Zongorázás
  • Egyes sportok: sízés, teniszezés
  • Gyulladásos megbetegedések, RA
  • Trauma

Tünetek:

  • Az érintett végtag, csuklóban illetve a hüvelykujjban jelentkező fájdalma, amely mozgásra, terhelésre jelentkezik
  • A kéz ulnar-abdukciójával a fájdalom erősödik

A kórkép diagnosztizálásakor az orvos a Finkelstein tesztet végzi el:

A beteget felszólítjuk, hogy a fájdalmas hüvelykujját hajlítsa a tenyerébe, a többi ujját pedig a hüvelykujjra hajlítva zárja az öklét. Ezután a szakember a csuklót passzívan minden irányban elmozdítja. Ha az ulnar felé hajlítás fájdalmat okoz, az De Quervain-szindrómára utal.

Ha szeretné megnézni, hogy hogyan végzi az orvos vagy gyógytornász a tesztet, kattintson a linkre: http://www.youtube.com/watch?v=Z6P7uQSBuSo

A De Quervain szindróma kezelése:

A kezelés célja a gyulladás illetve a fájdalom megszüntetése. Tehermentesítés céljából az orvos speciális rögzítő viselését javasolhatja 3-6 hétig. A szokásos megterhelő tevékenység, sport átmeneti szüneteltetése javasolt.

A fájdalmas, nyomás érzékeny inak, ínhüvelyek lézerkezelése akut esetben, másnaponta, krónikus esetben pedig, heti két alkalommal igen eredményes.Gyulladást csökkentő gyógyszerek szedése is szükséges lehet. Az aktuális állapotnak megfelelő személyre szabott gyógytorna mindig fontos része a rehabilitációnak. Konzervatív kezelésre nem reagáló krónikus gyulladás esetén, sebészi beavatkozásra is szükség lehet, de szerencsére az egyre ritkábban fordul elő.