Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

A lúdtalp kialakulásának rizikófaktorai

Köszönöm olvasótáborom megtisztelő bizalmát, hogy nyilvánosan vagy üzenet formájában olyan sok kérdéssel fordulnak hozzám. Cikkeim megírásához legtöbbször Önök adnak ötletet!

Pl: „6 hónapos pici lányomnak teljesen egyenes a talpa. Lúdtalpra gyanakszom, hiszen sajnos nekem is az van. Mit tegyek?”

Több, hasonló témakörben feltett kérdésből kiderül, hogy mi az, amiről érdemes írni.

Lúdtalp esetén is a megelőzés (prevenció) az elsődleges szempont, különösen olyan esetben ahol a családban halmozottan fordul elő ez a statikai kórkép. Sajnos a gyermekkori lúdtalpból felnőttkori lesz, kellő odafigyelés vagy kezelés hiányában.

Csecsemőkorban nem beszélhetünk még lúdtalpról, minden csecsemőnek egyenes a talpa, hiszen a talpi íveket még zsírpárna tölti ki. A boltozatok kialakulása a felállással illetve a járással kapcsolatos, ezért olyan fontos a lúdtalppal kapcsolatos rizikófaktorokat figyelembe venni:

  1. Hagyjuk a csecsemőt a lábával játszani, fogni. Ilyenkor még az öregujj mozgékonyabb, a láb fogó mozgásra még alkalmas.
  2. Csecsemőnket ne állítsuk, járassuk túl korán. Biztosítsunk megfelelő mozgásteret (az egyébként a kúszás – mászás miatt is nagyon fontos), kisméretű járókában például hamar felkapaszkodik és hosszasan áll, ami nem javasolt.
  3. Az egyik veszélyeztetett időszak az óvodáskor, illetve az iskoláskor kezdete, amikor a gyermek hirtelen nagyobb terhelésnek van kitéve (testsúlygyarapodás, iskolatáska).
  4. Rossz cipő használata. Kisgyermekkorban fontos, hogy a cipő megfelelő szögben tartsa a baba lábát. Szükség esetén szupinációs cipő javasolt.
  5. Mozgáshiány, vagy fekvéssel járó inaktivitás (betegség) Ilyen esetben az aktuális állapotnak és diagnózisnak megfelelő gyógytorna szükséges. Nem szabad hagyni, hogy az izmok elgyengüljenek, elsorvadjanak.
  6. Másik veszélyeztetett időszak a pubertás előtti illetve alatti korszak, amikor a hormonháztartás változása miatt a csontok olyan mértékű hossznövekedésnek indulnak, amit az izomgyarapodás általában nem tud követni, és a lábfejet hirtelen túl nagy megterhelés éri.
  7. Rossz statika. A medence rossz állása, legtöbbször az előrebillent medence okozza a problémát.
  8. Szakszerűtlen- vagy túlzott sportolás.

A lúdtalp a gyermek fizikai teljesítőképességére is rossz hatással van, enyhébb esetben csak fáradékonyságot okoz, nagyobb fokú eltérés esetén lábfájdalom (comb-, lábszár-, térd-, boka fájdalom) illetve derékfájdalom is kialakulhat. Ha a gyermek teljesen panaszmentes de a vizsgálat során kiderül, hogy lúdtalppal állunk szemben, akkor is mielőbbi szakszerű kezelésre van szükség. Arra kell törekedni, hogy a sarok valgitását korrigáljuk megfelelő ízületstatikai gyógytornával A lúdtalp egy statikai betegség az ok megszüntetésére, kell koncentrálni! A lábizmok erősítése illetve betét használata nem elegendő! Ne engedjük, hogy a gyermekkori lúdtalpból egy felnőttkori kontakt fixált lúdtalp alakuljon ki.