Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

A mozgásszervi betegségek kezelésének egyik leghatékonyabb módszere

2011. október 28., péntek 09:00 OTS/MTI-ben megjelent cikk:

A gyógytorna, a mozgásszervi betegségek kezelésének egyik leghatékonyabb módszere
Budapest, 2011. október 28., péntek (OTS)

Az ortopédiában, reumatológiában alkalmazott komplex konzervatív kezelés alapját képező egyik legfontosabb gyógymód, ami nem tüneti kezelésnek, hanem oki terápiának minősül, az a gyógytorna.

Sajnos a köztudatban, hatékonyságát illetően nem megfelelő súllyal bír, hiszen az érintettek leginkább a gyors megoldást hozó, a fájdalmat minél hamarabb csillapító tüneti kezeléseket részesítik előnybe. Ennek az lehet a háttere, hogy vagy nem részesültek ilyen kezelésben, vagy rossz benyomásaik voltak a gyógytornáról. Sokakat a mozgás gondolata ijeszt meg a fájdalmas testrészekkel kapcsolatban, pedig a gyógytorna sokszor nem is aktív-, hanem a gyógytornász segítségével történő passzív mozgást jelent.
A mozgásképesség megőrzése, a mozgásfunkció javítása csak gyógytorna segítségével valósítható meg. A gyógytornát az izmok erősítésére-nyújtására, az ízületi mozgásterjedelem fokozására, a mozgáskoordináció javítására alkalmazzuk. A statikus, dinamikus gyakorlatokat a páciens diagnózisának, életkorának, aktuális állapotának ismeretében, személyre szabottan, egyéni torna formájában a fokozatosság elvének megfelelően adagoljuk. A homogén kiscsoportos foglalkozások is hatékonyak lehetnek, ha a páciensnek nincsenek speciális kezelést igénylő problémái pl. porckorongsérv. Bizonyos esetekben a csoportos foglalkozás kifejezetten ártalmas is lehet pl. spodylolisthesis (csigolyaív szakadás)
A professzionális gyógytorna lényege a diagnózisnak megfelelő speciális technikák alkalmazása (Schroth-terápia, McKenzie terápia, PNF, stb.) az egész testre, nem csak a panaszos gerincszakaszra vagy ízületre koncentrálva.
A 13 éve hatékonyan működő Súlypont Ízületklinika diplomás szakemberei a gyógytorna egészségmegőrző, betegség megelőző, illetve gyógyító hatását szeretnék közvetíteni minden korosztálynak.

Székely Réka

www.sulypont.hu