Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Mit jelent az un. fitnesz-kor?

Régóta ismerjük a kronológiai értelemben vett életkorunkat, de mi is az a fitnesz-kor?

Egy új tanulmány szerint az embernek van egy úgynevezett fitnesz kora is, amelyet elsősorban a szív- és érrendszeri állóképesség jellemez. A „fitnesz életkor” pontosabban jelzi előre az élettartamunkat, mint a kronológiai életkor. A jó hír az, hogy ellentétben a tényleges életkorral, a fitnesz kor csökkenthető. Ezt az elképzelést a Norvégiában található Trondheimi Egyetem Természettudományi és Technológiai Tanszékének kutatói fejlesztették ki, akik évek óta tanulmányozták a fitnesz tevékenységeket, (maga a fitnesz szó állóképességet, kondíciót, és „jó egészséget” jelent ) illetve a fitnesz és a wellness kapcsolatát.

A fitnesz- életkort elsősorban a VO2 max érték határozza meg, amely felméri a szervezet oxigénfelvételének és hasznosításának mértékét. A VO2max érték mutatja meg az aktuális kardiovaszkuláris állóképességünket. Ezzel a módszerrel azt is fel lehet mérni, hogy az adott ember állóképessége hogyan viszonyul a többi hasonló korú ember állóképességéhez. Ha a VO2max érték a korosztályhoz képest átlag alatti, akkor az egyén fitnesz kora idősebb, mint a tényleges életkora. De ha ez értéke jobb mint a többségé, akkor vissza tudja fordítani az órát a fiatalabb fitnesz kor felé. A fitnesz kor ismerete az ember számára, lehet tanulságos és talán kijózanító is, de elsősorban a VO2max értéket kell tisztázni, amit sajnos kevesen ismernek. VO2max értékét csak laboratóriumi körülmények között lehet mérni, többnyire sportorvosnál, futópadon, kerékpáron vagy evezőgépen, miközben műszerek mérik a sportoló az oxigén fogyasztását.

Néhány évvel ezelőtt norvég tudósok úgy döntöttek, hogy kidolgoznak egy egyszerűbb módszert a VO2 max érték meghatározására. A kísérletet csaknem 5000, 20 és 90 év közötti norvég emberen végezték el. Futópadon vizsgálták az aerob kapacitásukat, ellenőrizve a különböző egészségügyi paramétereket, beleértve a derékbőséget, a szívfrekvenciát és a testmozgási szokásokat.

Ezt követően megállapították, hogy a kutatás során nyert paramétereket egy algoritmusba helyettesítve a laboratóriumi körülmények között mért VO2max- hoz közeli értéket lehet kapni./Algoritmus jelentése: Egy adott probléma programmatikus megoldását jelentő, elemi lépések véges számú halmaza által alkotott műveletsor. Az algoritmusok különböző nyelveken – programozási vagy akár természetes, emberi nyelven is – készülhetnek, de mindenképpen egyértelműnek kell lenniük minden kérdés tekintetében, és jól meghatározott bemeneti valamint kimeneti pont(ok)kal kell rendelkezniük./

Felmerül a kérdés, hogy a fitnesz-kor vajon az tényleges élettartam mércéje is lehet? Ha valakinek fiatalabb a fitnesz-kora a valós életkoránál, akkor tovább fog élni és fordítva?

Az eredeti norvég adatok nem mutatnak semmilyen közvetlen összefüggést a fitnesz-kor és a hosszabb élettartam között.

A júniusban megjelent új tanulmányban (Medicine & Science in Sports & Exercise) a kutatás során a tudósok több mint 55.000 norvég felnőtt által kitöltött egészségügyi kérdőív alapján próbálták megbecsülni az önkéntesek VO2max értékét és fitnesz-korát, majd ellenőrizték az elhalálozással kapcsolatos feljegyzéseket is. Kiderült, hogy azoknak az embereknek, akiknek a VO2max értéke az életkorukat figyelembe véve 85 százalékos vagy az alatti volt, a fitnesz koruk szignifikánsan felette állt a kronológiai évüknek. Ez azt jelenti, hogy 82 százalékkal nagyobb volt a kockázata a korábbi elhalálozásnak, mint azoknál, akiknek a fitnesz életkora azonos vagy több mint a tényleges életkoruk. A tanulmány szerzői szerint az eredmények arra utalnak, hogy az aktuális fitnesz-kor alapján talán pontosabban előre lehet vetíteni a korai halált, mint az eddig használt hagyományos kockázati tényezők révén, mint pl. a túlsúly, a magas koleszterinszint vagy a vérnyomás és a dohányzás.

A tudósok, a tanulmányban szereplő adatokat használták fel, hogy finomítsák és bővítsék azt az online kalkulátort, amely képes meghatározni az egyén fitnesz-korát. A frissített változat a jövő hónapban elérhetővé válik, pár egyszerű kérdésre válaszolva (életkor, nem, derékbőség, edzésprogram) megtudhatjuk az aktuális fitnesz-korunkat. Szerencsére a fitnesz-koron lehet változtatni – mondta Ulrik Wisloff professzor, a norvég Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának szakértője, a tanulmány vezetője. Az ő tanácsát érdemes követni: ha a fitnesz korunk nem olyan alacsony, mint amilyenek szeretnénk vagy meghaladja a kronológiai életévünket akkor nincs más megoldás, CSAK A MOZGÁS!

Dr. Wisloff szerint hatalmas előrelépést jelent, ha javítunk a fitnesz-korunkon, mert ez bármely ismert orvosi kezelésnél hatásosabb lehet az egészségünk megőrzése szempontjából.

Forrás: The New York Times / 2014.10.15/, What’s your fitness age? by Gretchen Reynolds : http://well.blogs.nytimes.com/2014/10/15/whats-your-fitness-age/?ref=research