Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

A csontritkulás (osteoporosis) népi „csodaszere”, a mák

A mák nem csak élelmiszernövény, hanem kiváló gyógynövény, amit már nagyon régóta termesztenek és a gyógyászatban, gyógyszeriparban világszerte alkalmaznak.

Gyógytorna - mákA mákteát már az ókori Egyiptomban, Mezoptámiában is fogyasztották. Az egyiptomiak a zöldmák nedvét gyógyszerként alkalmazták különböző fájdalomcsillapításra. Kínában pedig több mint négyezer éve isznak mákteát.

A mákszem konyhai felhasználása hazánkban is sokrétű. A leginkább ismert és kedvelt a mákos bejgli, mákos guba, mákos tészta, és különböző mákos sütemények.

Kevésbé ismert viszont a mák csontokra kifejtett jótékony hatása.

A mák csontozatunk első számú természetes gyógyszere, amely segít megelőzni a csontritkulást, megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát és segíti a regenerálódást.

Tudományos kutatások kimutatták, hogy a mákban található olajnak igen magas a foszfortartalma, ez pedig felelős a kalcium hatékony felszívódásáért és a csontokba való beépüléséért. A mák nagy mennyiségű magnéziumot, ásványi sókat és vitaminokat is tartalmaz.

Szlovákiában több évvel ezelőtt felszámoltak egy temetőt, ahol az exhumálásánál dolgozó szakemberek legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak.

Az ok kiderítésén munkálkodó kutatók rájöttek arra, hogy a környéken máktermesztéssel foglalkoztak, és heti több alkalommal fogyasztottak étkezési mákot különböző ételek formájában.

A gyógynövényboltban kapható mákolaj ajánlott adagja:

  • A csontállomány megtartására, 1-2 mokkáskanál étkezés közben,
  • Csontritkulás esetén, 3-4 mokkáskanál, étkezés közben.

Gyógytorna - mákolajA csontritkulás megelőzésére és gyógyítására igen kedvező hatású a medvehagyma alkoholos változata (Bálint János), amit gyógynövény boltokban lehet kapni.

A csontok, ízületek épségének megőrzését támogatja a krill olaj (krill rákok-Euphasia Superba) kivonata.

Fontos tudnivaló: mákgubó otthoni gyógyászati célokra nem alkalmazható, mert mérgező hatóanyagokat tartalmaz!!!!

A fent leírtak nem helyettesítik a csontritkulás egyik legjobb gyógymódját, a gyógytornát, illetve a mozgást.