Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Miért érdemes fekete áfonyát fogyasztani?

Egyre többet olvasunk a fekete áfonya jótékony hatásairól, illetve arról, hogy milyen jelentős szerepet tölt be a népi gyógyászatban.

A Cincinnati Egyetem kutatói, Robert Krikorian professzor és munkatársai a fekete áfonya memóriára gyakorolt hatását vizsgálva, arra találtak bizonyítékot, hogy a termésben lévő polifenolok (anticiaminok) az agyi sejtek glukóz felhasználását serkentve az agy memóriáját javítják.
A fekete áfonya javítja a szem vér- és oxigénellátását, antioxidánsként szabadgyököket köt meg, erősíti a szem kollagén szerkezetét, ezáltal javítja a szem állapotát glaukoma (zöld hályog) illetve, szürkehályog esetén, a recehártya működésének serkentésével pedig fokozza az éleslátást. A fekete áfonya ezen tulajdonságát már a II világháború esetén ismerték, amikor a pilóták remélve, hogy élesebb lesz a látásuk, éjszakai bevetés előtt nagyobb mennyiséget fogyasztottak.
A fekete áfonya termése friss-, szárított gyümölcs illetve tea formájában fogyasztató:

  • antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatása régóta ismert
  • az érrendszerre gyakorolt előnyös hatása, a hajszálerek törékenységét csökkentő hatása kiemelkedő
  • terméséből készült teát gyomor-, bélhurut illetve hasmenés gyógyítására alkalmazzák a népi gyógyászatban

A fekete áfonya levéből készült tea:

  • vércukorszint csökkentő
  • vízhajtó
  • köhögéscsillapító

A fekete áfonya nemcsak finom csemege, hanem igen egészséges gyümölcs, amit ősidők óta használnak gyógyításra, a terméséből, leveléből készített főzet, tea vagy gyógyhatással bíró pálinka formájában.

fotó: sxc.hu