Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Csípőhorpasz izom (m. iliopsoas) megrövidülése derékfájdalomhoz vezethet

Csípőhorpasz izom (m. iliopsoas) részei:

  • nagy horpaszizm (m. psoas major)
  • a csípőizm (m. iliacus)
  • a kis horpaszizm (m. psoas minor)

Szentágothai szerint, a nagy horpasz izom a csípőízület egyetlen vérbeli flexora (hajlító izma) amely rögzített alsó végtag mellett a törzset előre hajlítja. Hosszú, nagy erő kifejtésére alkalmas izom, amely az utolsó, 12. háti és négy ágyéki csigolya testén, harántnyúlványain ered. És a combcsont nyaka alatt tapad.

A csípőhorpaszizom a nagy farizom antagonistája, együttes szerepük a medence beállításában, az egyensúly megtartásában van, járásnál a láb előrelendítésében van.

A sok ülés miatt a psoas izom megrövidül, zsugorodik, ami a medence előrebillenését okozza illetve fokozza. A psoas izom mivel tónusos izom megrövidülésre hajlamos A létrejött fokozott lordózist, a has- illetve a farizom munkával lehet kompenzálni.

/a tónusos izmok megrövidülésre, a fázisos izmok pedig gyengülésre hajlamosak/

Különböző teszteket lehet végezni annak feltérképezésére, hogy a medence előrebillenését melyik izom gyengesége okozza:

  • Feküdjünk hanyattfekvésbe a talajra, nyújtott lábakkal, egyik lábunkat húzzuk hashoz és emeljük fel úgy, hogy a kezünkkel segítsük minél magasabbra. Amennyiben a másik nyújtott láb térdben emelkedik, akkor a csípőhorpasz (psoas) izom kisebb- vagy nagyobb mértékben megrövidült.
  • A hasizom gyengeségére utal, ha hanyattfekvésben nem tudjuk a két nyújtott lábat lassan a talaj felé leengedni anélkül, hogy a derék a talajról elemelkedne. Az ágyéki gerinc védelmében érdemes a lábemeléseket könyöktámaszban végezni, különösen derékfájósoknak.

A csípőhorpasz izom sérülésekor csökken a flexió ereje, a medence hátrabillen, a törzs előre dől, a súlypont megváltozik. A test kompenzálni próbál úgy, hogy különböző izmok túlfeszülnek még nagyobb fájdalmat generálva.

A derékfájdalmak megelőzésének egyik fontos szempontja a csípőhorpasz izom nyújtása. Az alábbi videó a gyakorlatok precíz kivitelezésében segít: helyezkedjünk el kitörés pozícióban, majd a csípőnket toljunk előre és lefelé, közben ügyeljünk arra, hogy a medencénk ne billenjen előre!

Lehetséges kezelések