Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Csont és Ízület Évtizede Alapítvány (2010-2020) Magyarországon

A szív- és érrendszeri kórokat követően, a legnagyobb társadalmi és gazdasági terhet a mozgásszervi betegségek jelentik világszerte. Svéd ortopédsebészek kezdeményezésére az ENSZ Egészségügyi Világszervezete 2000 és 2010 között meghirdette a Csont és Ízület Évtizedét. A mozgásszervi betegségek okozta szociális és gazdasági terhek csökkentése, e betegségek prevenciójának, diagnosztikájának, kezelésének javítása szempontjából nagyon aktuális volt ennek a mozgalomnak a meghirdetése.

A Csont és Ízület Évtizede 65 ország Nemzeti Akciós Hálózatát fogja össze, amelyet 750 szervezet támogat. Küldetése, hogy elősegítse a mozgásszervi betegségek kutatását és javítsa a gerinc és ízületi betegségekben szenvedők életminőségét.

Magyarország, állami szinten elsőként csatlakozott a mozgalomhoz, és abban azóta is tevékeny munkát fejt ki. A Csont és Ízület Évtizede Hazai Hálózata mozgásszervi betegségekkel foglalkozó szakmai szervezeteket és a mozgásszervi betegek szervezeteit egyesíti. A mozgalom egyik fontos célja a betegek bevonása a kezelésbe, annak elérése, hogy aktív részesei legyenek gyógyítási folyamatuknak, sőt ha lehet, a megelőzésnek is. Egy másik fontos cél pedig a mozgásszervi betegségekkel kapcsolatos tudományos kutatások ismertetése, népszerűsítése, támogatása.

Dr. Bálint Géza professzor, az Évtized magyar koordinátora és egyik nagykövete; vezetésével a magyarországi mozgalom számos területen fejti ki tevékenységet felvilágosító előadások, vándorgyűlések, szakmai továbbképzések és könyvkiadás formájában. A Csont és Ízület Évtizede Hazai Akciós Hálózata tevékenységét az Évtized Kormányzó Bizottsága Nemzetközi Díj odaítélésével honorálta.

A mozgásszervi betegségek terén elért sikerek miatt a Csont és Ízület Évtizede mozgalmat meghosszabbították, sőt, a Csont és Ízületi Betegségek Mozgásszervi Világfórumának létrehozása az új cél.

Milyen sikereket értünk el?

* Európai szinten sikerült kutatási prioritássá tenni a nemzeti egészségpolitikában a mozgásrendszeri betegségek elsődleges és másodlagos megelőzésének, valamint korszerű gyógyításának ügyét, s ami legalább ilyen fontos, a társadalom figyelmét is felhívni erre.

* Az eddigi Magyarországon elért eredmények közé soroljuk azt az igen jelentős előrelépést, amit mindennapi iskolai testnevelés bevezetése jelent

* Arthritis centrumok létrehozása, melyekben speciális betegcsoportok jutnak diagnózishoz és biológiai terápiához.

* Működik az Oszteoporózis Hálózat

* A felvilágosításnak és a modern kezelésnek köszönhetően például hat éve nem emelkedik a combnyaktöröttek száma,

* Minden orvosi egyetemen megalakultak a reumatológiai tanszékek

2013-ban a Csont és Ízület Évtizede Nemzetközi Konferenciáján, Rióban, Dr. Berta Ágnes kurátor képviselte hazánkat. 2014. január 13.-án, a budapesti kuratóriumi ülésen ismertette Prof. Tony Woolf által összeállított 2012-2015 évekre szóló munkatervet.

Az egyik legfontosabb célkitűzés, hogy az mozgalmat, Magyarországon még ismertebbé tegyük

* Dr. Bálint Géza elnök úr szerint, ideális volna Budapesten megrendezni a BJD éves nemzetközi konferenciáját.

* Egyéb hazai lehetőség például a gyógy- és idegenforgalom kínálta lehetőségek kihasználása.

* Hatalmas feladat a közvélemény hatékony meggyőzése a mozgás szükségességéről minden korosztályban. A népesség öregedőben és elhízóban van, ami hatalmas veszélyforrás a társadalom egészére. Hatalmas feladat a közvélemény hatékony meggyőzése a mozgás szükségességéről minden korosztályban.

Ezeknek a kihívásoknak az érdekében próbáltuk végezni eddigi munkánkat és ezt a célt fogjuk szem előtt tartani a továbbiakban is.