Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Gerincbetegségek, ízületi betegségek szakszerű kezeléséről

Gerinc-, illetve egyéb ízületi fájdalmakkal küszködő páciensek gyakran azzal a kéréssel fordulnak a Súlypont Ízületklinikához, hogy gyógytorna gyakorlatokat küldjünk számukra e-mailben. Elektronikus úton küldött panaszaikra, illetve diagnózisaikra szeretnének ezúton megoldást. Sajnos, ahogyan operálni nem lehet az interneten keresztül, úgy látatlanban szakszerű konzervatív kezelést sem lehet nyújtani. Hogy miért? Ebben a cikkben talán választ tudok adni a kérdésre.

A gerinc-, és ízületi fájdalmaknak számtalan oka lehet, amelyek részben az ortopédia, részben a reumatológia, illetve a neurológia (ideggyógyászat) tárgykörébe tartoznak. A gyógyulást, illetve a fájdalommentességet elősegítő legfontosabb teendő a korai, precíz diagnózis felállítása és az azt követő professzionális kezelés. A „sötétben tapogatózás”, a fájdalmak enyhítése gyógyszerekkel, kenőcsökkel, tapaszokkal stb. sajnos hosszútávon nem vezethet tartós eredményhez. Sokan megpróbálnak együtt élni a fájdalommal, ami teljesen felesleges, hiszen a mai modern kezelési technikákkal már minden orvosolható, ha időben szakszerű kezelésben részesülünk. Az internetről letöltött gyógytorna, illetve a különböző új típusú mozgásformák nem biztos, hogy eredményesek. A személyre szabott, egyéni gyakorlatok amellett, hogy a leghatékonyabbak, azért is nagyon fontosak, mert a gerincfájdalom hátterében olyan veleszületett vagy szerzett szerkezeti eltérések is állhatnak mint pl. a csigolyacsuszamlás (spondylolysthesis), a porckorongsérv (discus hernia) stb., amelyek csak precíz képalkotó felvételek alapján (Dittmár-röntgen, MRI, CT), speciális gyógytornával kezelhetőek sikeresen. Látni kell pontosan az eltérés helyét, mértékét, az elcsúszás, illetve kitüremkedés irányát, a páciens alkati adottságait, adott esetben a belgyógyászati státuszát és csak ennek megfelelően lehet eredményesen gyógyítani. Ellentétben azzal, amit a legtöbben gondolnak, az eltérés mértéke, illetve maga a betegség súlyossága nem mindig egyenes arányú a fájdalommal. Sokszor a csekély, időnként jelentkező fájdalom hátterében is állhat komolyabb probléma, ugyanakkor a csak egyszerű izomeredetű vagy tartásbeli eltérés is provokálhat drámai tüneteket.

Egyetemi végzettséggel és a mozgásszervi betegségek gyógyítása terén szerzett 28 éves hazai és nemzetközi szakmai tapasztalattal az a véleményem: a kis tudás veszélyes tudás! Ne kezeljük se saját magunkat, se másokat, forduljunk időben a megfelelő szakemberhez!

A komplex konzervatív kezelések közül a speciális gyógytorna, illetve az annak hatékonyságát fokozó egyéb mechanoterápiák minősülnek oki terápiának. Természetesen vannak olyan gyulladásos kórképek , autoimmun mozgásszervi betegségek (RA, Bechterw-kór stb.), ahol a gyógyszeres kezelés (bázis-terápia, biológiai-terápia) is elengedhetetlenül fontos. Nagyszerű vívmány az internet, sok hasznos információhoz teszi lehetővé a hozzáférést, de sajnos egészséget sem rendelni, sem venni nem lehet rajta.

A Súlypont Ízületklinikán a kezeléseket minden esetben egy díjmentes állapotfelmérés előzi meg.

Fotón: Dr. Skokan Martin és M. Anita