Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Heberden csomók, Heberden arthrósis

A Heberden csomók (Heberden arthrosis) a kéz ujjainak distalis részén (ujjvégeken) jelennek meg , a DIP ízületek krónikus degeneratív elváltozásaként. A kórképet William Heberden angol orvosról nevezték el.

Kezdetben a kézujjak hátoldalán lencsényi, borsnyi kemény porcos felrakódások azaz csomók jelennek meg, amelyek a röntgen felvételen még nem is láthatóak. Később ezek a csomók elcsontosodnak. Az ujjak „bütykösödése” általában lassú folyamat. A Heberden csomók funkciózavart nem okoznak, de esztétikailag igen kedvezőtlen megjelenési formái is lehetnek. Gyakran gyulladtak és fájdalmasak. A fájdalom és nyomásérzékenység leginkább a csomók kialakulása körüli időszakban jelentkezik, utána általában fájdalmatlan. Különösen középkorú hölgyeket érint, és a hajlam örökölhető.

Fájdalom, gyulladás estén a gyulladás csökkentése a fő cél. Különböző fizikóterápiás kezelésekkel (lézerterápia, iontoforézis, ultrahang) a deformitás mértéke csökkenthető, a kézmerevség leküzdető. A gyógytorna rendkívül fontos része a konzervatív kezelésnek. Gyógytorna segítségével, a nagymértékű ízületi kopás elkerülhető a kéz funkciója javítható.