Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Helyes légzés, leggyakoribb légzéstechnikai hibák

A leggyakoribb légzéstechnikai hibák:

1. hiányos rekeszlégzés illetve paradox légzés
2. helytelen kilégzés (elégtelen kilégzés)
3. helytelen belégzés (elégtelen belégzés)
4. nyugalmi állapotban szájon át történő légzés
5. a légzés ritmusa, ciklusa rossz

1. Hiányos rekeszlégzés vagy paradox légzés:
– A helyes rekeszmozgás betanítása elsődleges feladat. Erre a legegyszerűbb gyakorlat: hanyattfekvésben kényelmesen elhelyezkedünk, kezünket a hasunkra tesszük, és érzékeljük, hogy kilégzéskor a has homorúvá -, belégzéskor pedig domborúvá válik. A belégzés orron át, a kilégzés szájon át történik. Kisgyerekeknek játékos formában, a hasukra könnyű játékot helyezünk és így gyakoroltatjuk a helyes ki- illetve belégzést.

2. Elégtelen kilégzés:
– A légzéstanítás alapja, hogy mindig kilégzéssel kezdünk! A kilégzés általában elégtelen, légzőszervi panaszokkal küszködőknél (pl. asztma bronchiale), szív- érrendszeri betegségeknél, különböző veleszületett vagy szerzett gerincbetegségeknél (pl. torziós gerincferdülés, Bechterew-kór), mellkas deformitásoknál (tyúkmell, tölcsérmell), stb. Hatékony gyakorlatok: szűk szájon át történő préselés vagy fél orrnyíláson át végzett kilégzés, gyerekeknél, játékos formában, különböző sziszegő hangok formálása A préselésre figyelni kell, mert nyomásfokozó, térszűkítő hatása miatt a tüdőre, szívre kedvezőtlen hatással lehet. Szívbetegek, magas vérnyomással küszködőknél igen veszélyes a mellkasprés, mert a megnövekedett mellkasi nyomás hatására (nő a nyomást főleg a jobb szívfélben) a vénás visszafolyás akadályozott. Ennek látható jele, hogy kidagadnak az erek a nyakon. Amennyiben kontraindikáció nem áll fent, egészséges mértékű préselést végezhetünk, hiszen a préselés edzéshatást előidéző biológiai inger!

3. Helytelen belégzés:
A belégzőizmok izotóniás erősítése lehetséges félorrnyíláson át vett levegővel. A helyes belégzés tanítására igen hatékony az úszás, mert a hidrosztatikus nyomás munkára készteti a belégző izmokat, a kilégzést pedig megkönnyíti.

4. Nyugalmi állapotban orron át lélegezzünk!
Az orron keresztül történő belégzés során az orrunk megtisztítja, megszűri, felmelegíti, páradússá teszi a belélegzett levegőt, és szabályozza annak mennyiségét. Ez természetesen nem vonatkozik a terhelésre, sportolásra. Aki nyugalmi állapotban mindig (folyamatosan) a száján keresztül lélegzik, forduljon szakorvoshoz, mert a háttérben orrsövényferdülés vagy egyéb probléma állhat.

5. A helyes légzésciklus: kilégzés, légzésszünet, belégzés, légzésszünet

fotó: sxc.hu