Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Kondicionális képességek – ERŐFEJLESZTÉS/ 1.rész

Kondicionális képességek :

• erő
• állóképesség
• gyorsaság
• lazaság
• mozgás koordináció
Gyógytestnevelésnél a kondicionális képességek közül az erő és az állóképesség fejlesztése a legfontosabb. Az izomerő fejlesztése a mozgásszervi-, ortopédiai kórképek edzése, az állóképesség fejlesztése pedig főleg a belgyógyászati kórképek (a cardio-vascularis rendszer) edzése szempontjából fontos.
A gyógytestnevelés a testnevelés eszközeivel nem csak célzott terápiát nyújt, hanem a teljes személyiségre hat, vagyis az egészség helyreállítása mellett az összes kondicionális képességet fejleszti.
I. Az ERŐ fejlesztése a gyógytestnevelésben 2 alapvető erőfejlesztő módszerrel történik:
1. Statikus izomfejlesztés – az izmok izometriás összehúzódásával jön létre. Ilyenkor az izom eredése és tapadása nem kerül közel egymáshoz, az izom megfeszül.
Ezt a fajta izomfejlesztés kitűnő izomerősítő módszer, amely mentes a súlyzózás ízületekre- és gerincre gyakorolt kedvezőtlen hatásától, ezért a klinikumban előszeretettel alkalmazzák. A gyógytornászok által alkalmazott egyik leggyakoribb erőfejlesztési módszer. Napi 10-20 perc izometriás torna nyújtógyakorlatokkal és helyes légzéstechnikával gyors alakformálásra is igen alkalmas.

2. dinamikus izomfejlesztés – az izom izotóniás összehúzódásával jön létre, ilyenkor az izom eredése és tapadása közelebb kerül egymáshoz, az izom hossza megváltozik. Az ilyen izom lassabban fejlődik, de tartós és sokat bír. A két fő izotóniás izom összehúzódás a koncentrikus és excentrikus összehúzódás. A koncentrikus összehúzódásnál az izom megrövidül, az excentrikusnál pedig megnyúlik, mivel a kifejtett erő nagyobb, mint maga az izomerő. Az izotóniás edzés megtervezésénél fontos szempontok: bemelegítés, egyéni terhelhetőség figyelembevétele, a helyes légzéstechnika, megfelelő folyadékbevitel, levezetés és nyújtás.

A kondicionális képességek közül az izomerőt lehet a legkönnyebben fejleszteni, de vigyázat, az erőedzés belgyógyászati kockázattal jár! Belgyógyászati betegségek esetén, mindenképpen érdemes szakemberhez (gyógytornász, gyógytestnevelő tanár) fordulni. Izomerő fejlesztésnél az életkort is figyelembe kell venni, növekedésben lévő szervezetnek a súlyzós edzés ártalmas lehet, mert a gerincre-,a csontok hossznövekedésére káros harással van.

fotó: sxc.hu