Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Mi az ízületi nedv (synovia) szerepe ?

Az ízületeket alkotó porcfelszínek súrlódásmentes mozgásához ízületi nedvre van szükség. Az ízületi nedvet, az ízületi tok belső rétege, az ízületi belhártya (synovialis) termeli, állagát tekintve kis mennyiségű, nyúlós, tapadós, sárgás folyadék illetve ”kenőolaj”. A porc erős összenyomásakor a proteoglykánhoz kötött víz egy része felszabadul, és síkosító hatásával hozzájárul az ízület működéséhez.
Degeneratív elváltozás (ízületi kopás) esetén a savós hártya keringése romlik, gyulladásba jön, az ízületi nedv minősége pedig kórossá válik. Az ízületi nedv polymer hyaluronsav lánca depolymerizálódik és ezáltal elveszti mechanikai védő szerepét.
A synoviális hártya kötőszöveti rétegében krónikus gyulladás (synovitis) alakul ki, aminek következtében az fokozatosan megvastagodik az ízületi tok feszülését eredményezve. Ezt a feszülési fájdalmat az ízületben lévő idegvégződések jelzik.

Az ízületi kopás kialakulása miatti fájdalom korlátozza a mozgást ennek pedig egyéb következményei lesznek pl.mozgásbeszűkülés, súlyszaporodás, stb.

Mi a megoldás?
A rendszeres mozgás elősegíti a kenőanyag termelődését. A fájdalomra illetve mozgáskorlátozottságra való tekintettel, személyre szabott, kornak illetve az alkati adottságoknak megfelelő gyógytorna végzése javasolt.