Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

MR vizsgálat (Magnetic Rezonance Imaging) – jelenleg az egyik legpontosabb képalkotó eljárás II. rész

Az MR vizsgálat, a lágyrészek többdimenziós, nagyon precíz diagnosztikája, amely a mágneses rezonancia elvén működő bonyolult képalkotó eljárás. Az MR nem használ röntgensugarakat, hanem a mágneses tér és az igen magas rádióhullámok segítségével hoz létre információt a vizsgálandó testrészről.Találmányukért, Paul Lauterbur és Peter Mansfield 2003-ban Nobel- díjat kaptak.

Az MR, a gerincbetegségek és egyéb mozgásszervi betegségek vizsgálatára igen alkalmas, hiszen a porckorongokról és egyéb lágyrészekről igen pontos információt szolgáltat. Porckorongsérv gyanú esetén a neurológusok, gerincsebészek ezt a képalkotó eljárást alkalmazzák leggyakrabban. Az MR vizsgálat egyéb különleges betegségek, fejlődési rendellenességek, daganatok kimutatására is alkalmas.

Hogyan történik a vizsgálat?

A páciens, asszisztencia segítségével, megfelelő testhelyzetben elhelyezkedik azon az ágyon, amit fokozatosan betolnak egy hengerbe. A megfelelő élességű kép érdekében a páciensnek a vizsgálat alatt mozdulatlanul kell feküdnie. Zárt rendszerű gép esetén a szellőzés természetesen megoldott. A beteg nyomógomb segítségével bármikor jelezhet az őt figyelő orvosoknak, illetve személyzetnek. A képminőség javítása érdekében kontrasztanyagot is használhatnak, de mivel az nem jód tartalmú, allergiás reakciókat általában nem okoz. Egyébként a használt anyagok gyógyszerészetileg bevizsgáltak. Kontrasztanyag adásának hozzájárulásáról a páciensnek írásban nyilatkoznia kell.

Gyakran feltett kérdések:

  • az elekromágneses sugágárzás miatt fémtárgyakat, ékszereket a vizsgálóba bevinni tilos
  • ha a fej-nyak környékért diagnosztizálják, hajlakkot és sminket se használjon
  • nyitott illetve zárt MR készülék létezik, mindkettő precíz eredményt produkál
  • a vizsgált testrésztől függően a felvétel elkészítése 10 -50 percig tarthat
  • a vizsgálat fájdalommal nem jár
  • az erre hajlamos egyéneknek bezártságérzete lehet
  • a készülék nagyon hangos, ezért szükség esetén a páciens füldugót kérhet
  • terhesség esetén csak nagyon indokolt esetben végezhető el az MR vizsgálat, szoptatás esetén pedig, azok a kismamák, akik kontrasztanyagot kaptak minimum 48 óráig, ne szoptassanak.
  • PACEMECER-rel rendelkező szívbetegeknek a vizsgálat tilos!