Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Műtét utáni teendők gerincsérv esetén

A porckorongsérv precíz diagnosztizálásához, illetve a szakszerű kezeléshez, képalkotó vizsgálatokra (CT vagy MR) van szükség!

Tévhit az, hogy a gerincsérvet előbb, vagy utóbb operálni kell. Az esetek kevesebb, mint 10 százaléka igényel csak műtéti beavatkozást, az esetek nagy részében McKenzie terápiával (speciális gyógytorna) igen hatékonyan gyógyítjuk a porckorongsérvet. A korai diagnózis és az azt követő szakszerű kezelés a gyógyulás szempontjából döntő fontosságú!

Többféle műtéti megoldás létezik, amit a gerincsebész, a sérv elhelyezkedése, mérete, a páciens kora, aktuális fizikális állapota, belgyógyászati státusza, stb, függvényében dönt el. A műtét utáni rehabilitáció szigorú személyre szabott, protokoll szerint történik 3 egymásra épülő szakaszban és minden esetben szükséges, függetlenül attól, hogy milyen műtéti megoldást alkalmaznak. Endoszkópos gerincműtét után, a páciens azonnal felkelhet, és jelentősen lerövidül a rehabilitáció időtartalma, de az nem azt jelenti, hogy utána nincs szükség gyógytornára és gerinckímélő életmódra. Az egyik gyakori probléma éppen az, hogy mivel a műtét után megszűnnek a sérv nyomása okozta tünetek, megszűnik a fájdalom, a betegek hajlamosak túlterhelni magukat. Ez veszélyes dolog, az utókezelés során feltétlen érdemes követni a gyógytornász utasításait.

A korházi ápolás általában 1 hét után véget ér, viszont az operált gerinc 6 hétig szigorú kíméletet igényel! A varratokat kb. 2 hét múlva távolítják el, ez egy teljesen fájdalmatlan beavatkozás.

A gerincsérv műtét utáni rehabilitáció szakaszai

1.) Közvetlenül a műtét utáni (posztoperatív) szakasz

– amelynek célja a gerinc kíméletes mobilizációja. Az első felkelés, szabályos esetben, a gerincsebész engedélyével és a gyógytornász segítségével a műtétet követő napon történik. Meg kell tanulni a helyes felkelés, járás módját és el kell sajátítani gyógytorna gyakorlatok helyes kivitelezését. A hirtelen, mozdulatokat, a törzshajlásokat illetve a csavart mozdulatokat kerülni kell ebben az időszakban. Az ülés sem megengedett a posztoperatív fázisban, mert ilyenkor jelentősen megnő a porckorongon belüli nyomás.

2.) A második szakasz

kb. a műtét után 6 héttel kezdődik – ebben a rehabilitációs időszakban folytatódik a gerinc mobilizálása, a mozgásterjedelem növelése, az izomegyensúly helyreállítása, az izomfeszülések terápiás nyújtása, a gerinc melletti mélyhátizmok erejének helyreállítása, a porckorongok tehermentesítése jó statika kialakításával, testtartásjavítással, illetve a törzs és végtagizmok személyre szabott fokozatos erősítése. Ergonómiai tanácsok adása. A gyógytorna mellet t kiegészítő terápiaként az úszás javasolt, de a túl meleg víztől óvakodjunk. Normál esetben, általában 6 hét után a gerincsebészek már engedélyezik a munkába állást, természetesen ez a páciens aktuális állapotától illetve a munkavégzés jellegétől is függ.

3.) A harmadik szakaszt,

kb. a műtét utáni 3. hónaptól számoljuk. Ilyenkor már kötelező a mozgás. Az előző szakaszban elsajátított feladatokat, gyakorlatokat kombináljuk, illetve fejlesztjük. Fokozatos terhelés mellet már lehet sportolni, de a gyógytornásszal előtte érdemes konzultálni. Gerincműtét után a sok ülés nem javasolt. A fizikai munkavégzés általában a 3. hónap után már engedélyezett, de túlzott terhelés vagy a gerincet érő vibrációs ártalmak tilosak.

Lehet-e sportolni gerincműtét után?

Tévhit, hogy az intenzívebb sport, az élsport illetve terhességek vállalása gerincsérv műtét után nem lehetséges. Fél év- 1 év után már a versenysport is engedélyezett, de természetesen a fokozatosságot be kell tartani, és a sportspecifikus izomasszimetriáktól óvakodni kell! A jó statika egyébként is az egészséges sportolás alapfeltétele!

A súlyzós testépítés, a féloldalas-, csavarással vagy a gerinc rázkódásával járó intenzív mozgások illetve kontakt sportok nem javasoltak mivel ezek a gyors és változatos irányú mozgások terhelik a gerincet. Amennyire fontos a gerinckímélő ergonomikus mozgás és terhelés alkalmazása, annál inkább kerülendő a hosszas statikus terhelés (ülés), és tartós kényszerhelyzetek.

Hogyan érdemes hajolni, emelni a gerincpanaszokkal küszködőknek: (a fotóra kattintva, azt is láthatja, hogyan viselkednek a porckorongok, az adott helyzetben) Fotó: GyógytornaBékésmegye