Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

A deltaizom (m. deltoideus) anatómiája, működése, sérülései

A DELTAIZOM (musculus deltoideus) a váll legerősebb izma, a vállat oldalról, elölről és hátulról borítva a váll körvonalát határozza meg. Tónusával benntartja a felkar (humerus) fejét a vápában (az ízületi fejet az ízületi vápában)

A deltoideus izom eredése 3 helyen történik:

1. a kulcscsont oldalsó harmadán,

2. vállcsúcson (acromion) Könyök vizsgálata

3. lapockán (spina scapulae)

A deltaizom a felkar középső harmadán tapad, a tuberositas deltoidea-n

Beidegzése: nervus axillaris (ideg)

A m. deltoideus működése:
• az izom teljes működése a kart távolítja (abductio) a testtől kb. 90 fokig és ebben a helyzetben előre-, hátra viszi
• az izom elülső részének összehúzódása a kart távolítja (abductio), a távolított kart előre húzza, befelé forgatja (berotatio)
• a deltaizom hátsó részének a működése a kart távolítja (abductio), a távolított kart hátrahúzza, kifelé forgatja.

A m. deltoideus izom sérülése (húzódás, szakadás) létrejöhet:
• közvetlen traumára
• állandó szélsőséges megterhelésre,
• vállízületet igénybevevő versenysport hatására pl. gerelyhajítás,stb.
• szakszerűtlen sportolás esetén, stb.

Az izom középső része sérül a leggyakrabban, ilyenkor a sérülés mértékének megfelelően a kar távolítása (abductio) fájdalmas, akadályozott, illetve a mozgás kivitelezhetetlen. Az izom elülső részének a sérülésekor a kar előreemelése fájdalmas vagy akadályozott, ilyenkor a sportoló nem tudja a kezét az arcához emelni. A deltaizom hátsó részének a sérülésekor a kar kifelé forgatása akadályozott. A vállizmok túlerőltetésénél a vállcsúcs alatti nyálkatömlő is begyulladhat, ami szintén nagy fájdalommal illetve a vállízület korlátozott működésével járhat. A n. axillaris ideg sérülése leggyakrabban előre-, hátramozduló vállficam, felkartörés esetén jön létre. A beidegzés hiányában a deltaizom elsorvad (atrophia), a vállízület mozgásfunkciója pedig romlik.

A kezelés általában konzervatív, de bizonyos esetekben pl. idegsérülésnél a műtét indokolt lehet. A precíz diagnózisnak és az aktuális állapotnak megfelelő speciális kezelés a hatékony. Szükség esetén rögzítést (Desault-kötés) alkalmaznak utána pedig funkcionális utókezelést gyógytornával. Idegsérülés (n. axillaris) esetén selectiv ingeráram kezelés is javasolt, nyálkatömlő gyulladásnál (bursa subacromialis) a gyulladáscsökkentés is fontos.
A gyógytorna célja:
• izomerősítés,
• mozgáshatárok növelése,
• a vállízület funkciójának javítása

A sérülés után a sporttevékenység átmeneti felfüggesztése, a diagnózisnak és aktuális állapotnak megfelelő, személyre szabott speciális gyógytorna végzése javasolt. A rehabilitációs program megtervezésében megfontolandó az ízületben kiváltható mozgás vektora, a mozgásban résztvevő izmok viszonya az ízülethez. A gyógytornásznak figyelni kell arra, hogy az izmok működését, aktivitási jellemzőit befolyásolja részben a sérülés típusa, részben pedig az edzettségi szint és az aktuális állapot. Gyors felépülése érdekében forduljon szakemberhez. 1998 óta működő Súlypont Ízületklinikán nagyon sok páciensnek segítettünk abban, hogy sporttevékenységét folytathassa.