Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

A nagy farizom (m. gluteus maximus)

A csípőízület feszítése révén, az egyenes testtartást, a test egyensúlyának fenntartását biztosító egyik legfontosabb izom, a nagy farizom vagyis musculus gluteus maximus. Nagy, vaskos izom, amely a fartájék alakját is részben meghatározza.

Ered : – a keresztcsont-csípőcsont hátulsó szalagrendszerén, a fascia thoracolumbalis nevű lumbalis izompólyán illetve a keresztcsont-ülőgumó szalagkészülékén (ligamentum sacrotuberale)

Tapadás: – a nagy farizom rostjai belülről és felülről kifelé és lefelé haladnak. A felső izomrostok a tractus iliotibialis nevű kötőszövetes lemezbe sugároznak, az alsó izomrostok a combcsont hátsó oldalán, a tuberositas glutean rögzülnek.

Beidegzése: – nervus gluteus inferior

Működése:

  • a csípőízület nagy feszítője révén az egyenes testtartás legfőbb biztosítéka. Lépcsőn járáskor, illetve emelkedőn felfelé és lefelé haladáskor működik az izom a legerőteljesebben. (Akik nem sportolnak, illetve keveset járnak lépcsőn vagy emelkedős terepen, lapos a farizmuk.)
  • A gluteus maximus izom akkor is erőteljesen működik, amikor zárt lábbal előrehajlunk, majd ebből a helyzetből felegyenesedünk.
  • A nagy farizom a hasizmokkal együtt a medence helyzetét stabilizálja.
  • Az izom alsó rostjai a comb közelítésében (adductio) is részt vesznek.

Az izom elégtelen működésekor (atrophia, sérülés) megbomlik a test egyensúlya, mivel a test súlypontja a csípőízület mögé kerül. Az izom hiányában a páciens nem tud lépcsőn vagy emelkedőn közlekedni.

Az izom ritkán sérül, viszont túlerőltetett sportolás után gyakran jelentkezhet izomláz. Inaktivitás illetve csípőízületi betegségek következtében létrejött izomgyengeség a leggyakrabban előforduló probléma, aminek súlyos következményei lehetnek.