Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Amit a Coli baktériumról érdemes tudni

Az E coli egy baktérium, a beleinkben él, és teljesen ártalmatlan, ha az immunrendszerünk megfelelően működik. Legyengült immunrendszer esetén azonban nagyon súlyos problémákat is okozhat.

Megkülönböztetünk:

  • apatogén coli baktériumokat, amelyek betegséget ép immunrendszer mellet soha nem okoznak,
  • patogén coli törzseket, amelyek ép immunrendszer esetében is súlyos betegséget okozhatnak.

A bakteriális fertőzés leggyakrabban ivóvízzel, élelmiszerek (zöldség, gyümölcs, hús) révén terjed, de kellő higiénia hiányában emberről emberre is terjedhet.

Az amerikai Yale Egyetem mérnökeinek először sikerült megfigyelni és filmre venni, miként mozognak bennünk, azaz folyékony közegben a gyakran fertőző betegséget okozó Escherichia coli (E. Coli) baktériumok. A Physical Review Letters szeptember 29-ei számában közzétett eredmény segíthet jobban megismerni, miként változtatnak helyet ezek a baktériumok, s így ahhoz is közelebb kerülhetünk, hogy meggátoljuk terjedésüket.(origó/tudomány)

A betegség súlyosságát befolyásoló tényezők:

  • a páciens kora
  • a páciens általános egészségi állapota
  • a kórokozó virulenciája.

Tünetek: erős hasi görcs kíséretében, többszöri hasmenés, hányinger, hányás, rossz közérzet, gyengeség érzet, egyes esetekben hőemelkedés vagy láz. A coli baktérium a bélcsatornán kívül, húgyútakban is megtelepedhet vesemedence gyulladást okozva, sőt agyhártyagyulladást is okozhat. Coli baktérium okozta fertőzés csecsemőkorban a legveszélyesebb, amikor még nincs kellő immunitás, illetve időskorban, amikor már általában gyengébb a szervezet védekezőképessége.

Prevenció: megfelelő higiéniával, rendszeres alapos kézmosással elkerülhető a bakteriális fertőzés!

Mi a legfontosabb teendő, a megelőzést illetően?

  • Rendszeres, alapos kézmosás, adott esetben kézfertőtlenítés
  • Palackozott víz fogyasztása, főleg forró éghajlatú országokban
  • Gyümölcsök, zöldségek alapos tisztítása bő vízben
  • Ételek, húsok alapos sütése, főzése

Dr. Szabó Erika tiszti főorvos arra hívta fel a figyelmet a Kossuth Rádióban, hogy nem elég csak csap alá tartani a zöldséget, hanem erősen érdemes megdörzsölni, sőt meghámozni. Továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy megbetegedés esetén nem érdemes házi gyógymódokat alkalmazni, hanem a szövődmények elkerülése miatt tanácsos azonnal szakorvoshoz fordulni.

Dr. Schneider Ferenc, a Marusovszky korház Infektológiai osztályának vezetője elmondta, hogy a coli baktériumnak több fajtája is van, a mostani megbetegedéseket okozó mutáns változat, különleges, véres hasmenést okoz, és olyan toxint is kibocsáthat, mely károsíthatja a vesét. Megbetegedés esetén, a főorvos szerint, a legfontosabb feladat a folyadékpótlás!