Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Az ízületi pumpa

A legtöbb testszövet gyógyulásának sebessége a vérellátástól függ. Az ízületeket egy szállításra szolgáló infrastruktúra, a keringési rendszer látja el, és a vérsejtek azok a szállító járművek, amelyek a tápanyagok odaszállításáért és a salakanyagok (anyagcsere-végtermékek) elszállításáért felelősek. Ebből következően, minél jobb egy adott területen a vérellátás, annál gyorsabban mehet végbe a gyógyulási folyamat.

Az ízületet alkotó ötféle szövet – az izomszövet, a csontszövet, az ínszövet, a szalagok szövetei és a porcszövet – közül az izom- és a csontszövetek a leggazdagabban erezettek, tehát ezek regenerálódnak leggyorsabban. A spektrum másik végén található a porcszövet, amelynek nincs közvetlen vérellátása, így gyógyulása jóval hosszabb időt vesz igénybe.

Kutatások kimutatták, hogy a porcszövet mégis rendelkezik önregeneráló képességgel, de ennek alapját egy teljesen más jellegű mechanizmus képezi.

Gyógytorna - Porc

A porc szilárd, de rugalmas, zselészerű anyag, amely az egymással érintkező ízfelszíneket borítja. Ebben a „zselében” (sejtközötti állomány) apró, szétszórt sejtcsoportok, a porcsejtek helyezkednek el. Ezek a sejtek osztódásra, szaporodásra képesek, újabb és újabb porcrétegeket képezve a porchártya belső felszínén.

Az érintkező ízvégek egy folyadékot is tartalmazó tömlőn, az ízületi tokon belül helyezkednek el, és folyamatosan „fürdenek” az ízületi folyadékban, amely a kenőanyag szerepét tölti be. Az ízületi tok belső rétegét alkotó sejtek tápanyagokat szállítanak az ízületi folyadékba, és salakanyagokat vesznek fel abból. A porcsejtek tehát nem közvetlen vérellátás, hanem az ízületi folyadék segítségével tisztítják és regenerálják a porcszövetet.

Fontos különbséget tenni a vér és az ízületi folyadék között abból a szempontból, hogy a vért egy „pumpa”, a percenként átlagosan 72-szer összehúzódó és elernyedő szív folyamatosan mozgásban tartja, mintegy 5700 liter vért továbbítva naponta. Az ízületi folyadék esetében nincs ilyen pumpa, tehát azt maguknak az ízületi mozgásoknak kell frissíteniük. Ezt a mechanizmust gyakran „ízületi pumpa”-ként emlegetik. Ahogyan a mézet keverjük a teánkban, úgy keverik az ízületi mozgások az ízületi folyadékot, amely így be tud szivárogni a porcba, tápanyagokat szállítva a porcsejteknek, és elszállítva onnan a salakanyagokat. Ez a csodálatos mechanizmus mindaddig tökéletesen működik, amíg fennáll a fizikai aktivitás, a rendszeres ízületi mozgások.