Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Csípő

A csípőízület középhelyzetét és az ezt fenntartó izmok egyensúlyát is a medence megfelelő dőlésszöge határozza meg. A medence élettani dőlésszöge felnőtteknél 55-60 fok. A medence megfelelő dőlésszögét és stabilitását nyílirányban a törzs hajlító és feszítő izmainak, valamint a csípő hajlító s feszítő izmainak együttműködése biztosítja. Harmonikus együttműködésük esetén a kívánt középhelyzetben, stabilan tartják a medencét.

A csípőízület viszi át a felső testfél súlyát az alsó végtagokra. Jellemzője a nagyfokú mozgékonyság és a nagyfokú stabilitás. Ennek a kettős funkciónak csak az anatómiailag tökéletes csípőízület tud megfelelni.

A csípőízületet ízfelszínei: a combfej (femur fej) és az acetabulum. Az ízületi árkot az acetabulum alkotja, melynek széléhez 5-6 mm vastag rostos-porcos ajak (labrum acetabuli) illeszkedik. Ennek segítségével a combfej több mint fele kerül be az ízületi árokba.

A combcsont proximális végének anatómiai viszonyait a colodiaphysealis (130-135 foknyi) szög és az antetorzio szöge határozza meg. A vápa anatómiai helyzetét a vápa bemeneti szög (42 fok) és a vápa tetőszöge határozza meg. Az ízület tokját mindenütt erős szalagok erősítik (lig. iliofemorale, lig. pubofemorale, lig. ischiofemorale, zona orbicularis és lig. capitis femoris belső szalag).

Fő mozgásirányok:

  • fexio-extensio (hajlítás-nyújtás)
  • abductio-adductio (távolítás-közelítés)
  • kirotatio-berotatio (kifordítás-befordítás)

„Mindenem fáj!”

A hosszú időszakon keresztüli ülés vagy állás, olyan egyoldalú munkával társítva, amely a legtöbb irodai munkahelyet, autóvezetést és még sok egyéb tevékenységet jellemez, gyorsan megbontja a medence körüli izmok működésének a szimmetriáját. A medence ennek következtében nem képes fenntartani a szemből nézve vízszintes helyzetét, és a megfelelő szögű helyzetét oldalnézetből. A medence elmozdul a test vonalbeállításból, és ez láncreakciót indít el minden irányba.
Fölül a csigolyák, váll, könyök, csukló és az ujjak kényszerülnek a vonalbeállítástól eltérő működésre.
Lent a csípőízület, térd, boka, a lábujjak hasonlóképpen képtelenek a helyes mozgástartományban mozogni. A következmény csontok elfordulása, dörzsölődése és kopása. Ezért mondják sokan, hogy „mindenem fáj!”.

„Rövid láb szindróma”

Sokan azt érzik, hogy az egyik lábuk rövidebb a másiknál. Ezt az érzést hívják „rövid láb szindrómának”. Valójában az történik ilyenkor, hogy a medence körüli nagy izomcsoportok nem működnek szimmetrikusan. Abban az esetben, ha egy vagy több izomcsoport erősebb vagy feszesebb, és kevésbé nyúlékony az egyik oldalon, mint a másikon, akkor az egész medence elfordul és veszít a többirányú működési képességéből.

A csípőízület fejlődése meglehetősen bonyolult, összetevői számos különböző fejlődési folyamat eredői, melyek a növekedés folyamán jelentősen módosulnak.

A veleszületett csípőficam (luxatio coxae congenita) speciális kezelés nélkül csípőprotézishez vezet!

A veleszületett csípőficam (luxatio coxae congenita) a csípőízület fejlődési zavara, amely az ízület összes alkotóelemeinek rendellenes alakjában, fejletlenségében, illetve a combfej kóros elmozdulásában nyilvánul meg. A hajlam örökletes, családi halmozódást mutat. Klinikai formái: instabi csípő, subluxalt csípő, luxalt csípő, illetve dysplasia.

A csecsemőkori szűrővizsgálatok, a korai prevenció, illetve a rendszeres, speciális gyógytorna rendkívül fontos a későbbi csípőízületi kopás (coxarthrosis) elkerülése érdekében. A veleszületett csípőficam, kopás előtti (praearthrosis) állapotnak minősíthető! Minél előbb elkezdi a páciens a személyreszabott gyógytornát, annál jobb a gyógyulási hajlam.

Figyelem: Ha nincs még fájdalma, de Pavlik-kengyelt vagy abdukciós pelenkát hordott csecsemő korában, akkor is jöjjön el felmérésre! Ha a családban volt vagy van csípőficam, vagy dysplasia akkor is érdemes résen lenni. A Súlypont Ízületklinika szakemberei, gyógytornászai segítenek önnek a megelőzésben, a gyógyításban, de szükség esetén a műtét utáni rehabilitációban is.

Serdülőkori combfej elcsúszás (Epiphyseolisis capitis femoris juvenilis)

A betegség lényege: serdülőkorban a combfej hátra és lefelé elcsúszik a növekedési porcon. Fiúknál kétszer gyakoribb, mint lányoknál, 11-14 éves kor körül (nemi érés) a leggyakoribb, és lehet egyoldali, lehet kétoldali.

Oka: a növekedési és nemi hormonok aránytalansága. Ezek a gyerekek, fiúk általában túlsúlyosak, de normális testalkat esetén is kialakulhat.

Formái:

  1. Epiphyseolysis lenta (fokozatosan fejlődik ki), ilyenkor a gyerek comb, térd, csípőfájdalomról panaszkodik, fáradékony, sántít, jellemző az érintett végtag befelé forgatási akadályozottsága, rendszerint korlátozott a csípőízület extensiója (nyújtás) és abductiója (távolítás).
  2. Epiphyseolysis acuta (hirtelen alakul ki), a gyerek elesik és nem tud felállni. Az érintett végtag kifelé fordított állapotban van. Combnyaktöréshez hasonló állapot. A gyermeket azonnal ortopédiai- vagy traumatológiai osztályra kell szállítani.

Csak a műtéti megoldás hoz eredményt.

Fontos kiemelni, hogy a serdülőkori combfej elcsúszás (epiphyseolysis capitis femoris juvenilis) korai csípőízületi kopáshoz (coxarthrosis) vezethet! Az érintett csípő kímélése egész életen keresztül szükséges, óvakodni kell a súlyfeleslegtől és a túlzott terheléstől.

Perthes-kór (Legg-Perthes-Calve-Waldenström-betegség):

A combfej vérellátási, csontosodási zavara, melynek következtében a combcsont feje deformálódik. Fiúknál háromszor gyakoribb, és általában 3-13 éves kor között alakul ki.

Oka lehet sérülés, trauma, de leggyakrabban felsőlégúti megbetegedés következtében kialakuló csípőízület gyulladás hozza létre.

Tünetek: hetek vagy hónapok óta fennálló jellegzetes, nem folyamatos sántítás (időnként sántít, időnként nem); a csípőben, combban, térdben jelentkező fájdalom nem mindig jellemző.

Röntgen leletek alapján könnyen felismerhető a betegség.

Kezelés: A korai felismerés (diagnózis), és a nagyon korán elkezdett kezelés a legfontosabb a combfej deformitásának megakadályozása és a későbbi csípőízületi kopás (coxarthrosis) elkerülése érdekében.

A kezelés lényege a hosszan tartó tehermentesítés, fektetés, húzatás, speciális gyógytorna.