Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Nyirokkeringés felgyorsítása mozgással

A salak- illetve méreganyagok testünkből történő eltávolítása kulcsfontosságú egész szervezetünk – így ízületeink és gerincünk – megfelelő működése szempontjából is. A szervezetünk számára haszontalan anyagok eltávolítását részben nyirokrendszerünk végzi.

Érdemes tudni, hogy testünk több nyirokeret tartalmaz, mint véreret. Ezek a nyirokerek sejtjeink belsejéből, illetve a sejt közötti állományból vezetik el a felesleges anyagokat. Szívünk aktívan működő pumpaként tartja folyamatos mozgásban a vért testünkben, nyirokrendszerünk azonban nem rendelkezik ilyen szivattyúval. Ehelyett a nyirok keringését izmaink működése, pumpafunkciója biztosítja. Ebből következik, hogy minél többet mozgunk, annál jobb nyirokrendszerünk tisztító funkciója.

Légzőmozgásaink azonban még a relatív pihenés időszakában is biztosítják a nyirok áramlását testünkben.

Íme néhány dolog, melyet nyirokrendszerünk működésének javítása céljából tehetünk:

Először is igyunk minél több vizet. Másodszor: őrizzük meg aktivitásunkat rendszeresen mozgással. És harmadszor: gyakoroljuk a mély légvételeket. Valahányszor levegőt veszünk (különösen ha mély levegőt), rekeszizmunk, gerincünk, medencénk és fejünk mozgásainak „pumpáló hatása” elősegíti a nyirokáramlást a nyirokerekben. Ez természetesen serkenti a salak- és méreganyagok (toxinok) szervezetünkből való eltávolítását.

Így a fizikai aktivitás elengedhetetlen feltétel mindenki számára, aki szeretné megfelelő szinten tartani szervezetének belső tisztaságát, immunológiai válaszkészségét és energiáját.