Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Hogyan állítsuk vissza a helyes testtartást

Egy szerencsétlenség, baleset helyszínén az első feladat a terület biztosítása, és a további károk, sérülések megakadályozása. Hasonló a helyzet a krónikus gerinc és ízületi károsodás esetében is: helyre kell állítani a megfelelő szerkezeti elrendezést, hogy megelőzhessük az ízületet alkotó szövetek további károsodását, és lehetőséget biztosítsunk a sejtregeneráló mechanizmusok normális működésének helyreállására.

Az ízületi- és gerincbántalmak rehabilitációs folyamatában az első lépés a megfelelő strukturális elrendezés helyreállítása az egész csont- és izomrendszerben, vagyis a megfelelő testtartás visszaállítása.

Mindez egy személyre szabottan kialakított testtartás- helyreállító ízületstatikai program segítségével érhető el, amely
1.) visszaállítja a helyes testtartást,
2.) ezt követően újra “megtanítja” a megfelelő testtartási izomcsoportokat (a hardware-t), hogy strukturálisan fenntartsák a helyreállított testtartást,
3.) valamint újraprogramozza az agyat (a software-t), hogy az megfelelően koordinálja és hajtassa végre az újonnan helyreállított testtartás-mintákat az egész nap folyamán.

A NASA nemrégiben kutatásokat végzett, melyek során a testtartási izmok működését vizsgálták a súlytalanság állapotában. A vizsgálatok forradalmian új felismerésekhez vezettek arra vonatkozólag, hogyan lehet edzeni a testtartási izmokat a test szimmetriájának és helyes strukturális vonalbeállításának helyreállítása érdekében. Az említett kutatások eredményein alapuló, bizonyítottan hatásos módszert szerkezeti helyreigazításnak (testtartás-helyreállításnak) nevezik.

A program egy teljeskörű ízületstatikai (testtartásra vonatkozó) állapotfelméréssel kezdődik, melynek célja a csont- és izomrendszerben létrejött főbb eltérések feltérképezése.

A felmérés alapján egy személyre szabott testtartás-javító ízületstatikai program összeállítására kerül sor, amely azzal kezdődik, hogy kezelt személyt különböző testtartás-javító pozíciókban fektetjük a talajon. A talaj viszonyítási síkként szolgál, a gravitációs erő pedig kíméletesen, de hatékonyan „húzza vissza” a csontokat, izmokat, inakat és szalagokat a megfelelő helyzetbe. Öt-tíz percen keresztül kell folyamatosan ebben a pozícióban maradni. Ez rendszerint kifejezetten lazító és frissítő hatású. A kezdeti cél segíteni a testnek, hogy visszanyerje helyes szerkezeti elrendezését, azaz helyreálljon a test vonalbeállítása.

Amint a testtartás helyreállítása megtörtént, a testtartási izmok arra kényszerülnek, hogy szimmetrikusan működjenek, és rögzítsék a helyreállított testtartást. A cél az, hogy újraprogramozzuk a felelős „hardware”-t oly módon, hogy különböző testhelyzetekben egész nap fenntartsa a helyes tartást. Így függetlenül attól, hogy ül, áll vagy éppen intenzív fizikai erőkifejtést végez az ember, rendelkezik azzal az alapvető, belső strukturális integritással, amely a csontok és ízületek megfelelő helyzetben tartásához szükséges.

Az említett testtartás-javító edzésprogramba olyan technikák is beletartoznak, amelyek arra irányulnak, hogy az agyban is beprogramozódjanak illetve eltárolódjanak a helyes testtartási-minták. A megfelelő testtartás fenntartásáért felelős „software” újraprogramozásával felszabaduló mentális energiáinkat kreatív tevékenységekre tudjuk fordítani.

A személyes ízületstatikai program során két-háromhetente növeljük ezeknek a „programozó” ingereknek az intenzitását, így az ízület helyzete egyre jobban közelít a normálishoz. Az ízületi öntisztító mechanizmusok eltávolítják a lerakódott salakanyag-rétegeket, a porcfelszín sérült területei gyógyulni kezdenek, és lezajlik az ízületi regeneráció folyamata, amely megteremti a fájdalommentes mozgás alapjait. Ezzel a módszerrel még a krónikusan merev és fájdalmas gerinc és ízületek állapota is rendkívüli mértékben javítható, a fájdalommentes, szabad mozgás, aktív életmód lehetőségét kínálva.

Gyakorlatilag minden testtartási rendellenességet korrigálni lehet, ha megfelelő gyakorlatokat, megfelelő pozíciókban és megfelelő sorrendben végzünk.