Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Láb

Mechanikai és statikai szempontból a legtöbb munkát a láb végzi. Lábainknak, melyek testünk és a talaj közötti illesztőegységként funkcionálnak, elég erőseknek kell lenniük, hogy elbírják a test súlyát, ugyanakkor elegendő rugalmassággal kell rendelkezniük, hogy alkalmazkodni tudjanak a talaj egyenetlenségeihez. A láb 26 csontból áll, melyeket igen erős, teherbíró szalagok rögzítenek szorosan egymáshoz. Ezáltal képes a láb arra, hogy mindkét követelménynek eleget tegyen. A boltozatos szerkezet (hosszboltozat és haránt boltozat) rugózó feladatot lát el. A hosszboltozat a saroktól öt ívre ágazik, s egyben az ívek végei képezik a haránt boltozatot. A támaszkodás 3 pontban történik: a sarokcsont gumóján és az I. és az V.lábközépcsont fejecsén.

A szokásos napi teendők során egy ember átlagosan több mint 10.000 lépést tesz meg, ezeknek egy részét futás vagy lépcsőn járás közben, amelyek a test saját súlyának 3-4-szeresével terhelik a lábfej ízületeit.
Ezek a különleges követelmények elengedhetetlenné teszik, hogy a csípő(ízületek), a térdek, a lábak és a lábujjak egymással egy vonalba esve működjenek, a megfelelő mozgási síkokban. Amennyiben a láb izmainak egyensúlya felbomlik, az ízületek stabilitása rendkívüli mértékben csökken, ízületi kopást és fokozódó ízületi fájdalmat hozva létre.

A lábízületek működésének romlása következtében jelentősen romlik az életminőség. Mindezek ellenére Önnek nem kell beletörődnie a lábízületek fájdalmasságába! A testtartásért felelős izomcsoportok igen jól reagálnak a test vonalbeállításának tartós helyreállítását célzó speciális, személyre szabott, testtartásjavító gyógytorna programra, így Ön újra „talpra állhat”, és élvezheti a szabad mozgás örömét.

Lúdtalp- népbetegség

A lúdtalpat általában civilizációs betegségként említik. a lábboltozatok kisgyerekkortól fejlődnek ki, pl. a hosszanti boltozat 2 és 3 év között. A megelőzés (prevenció) a legfontosabb!

A befolyásolható időszakban fontos a jó minőségű cipő megválasztása, járástanításkor a túlterhelés elkerülése, illetve a láb izmainak rendszeres tornáztatása.

A lúdtalp jellemző tünetei: sarok-vagy lábközép fájdalom, lábizom görcs, fáradtság, térd-, derékfájdalom stb. Ilyenkor a láb boltozatok lesüllyedése miatt nem az anatómiailag megfelelő pontokon terhelünk. Ennek következtében a szalagok és a csontvégek degenerálódnak, ami ízületi elfajuláshoz, kopáshoz vezethet. Ezt nevezzük fixalt kontakt lúdtalpnak.

A lúdtalp kezeléseként rendszerint cipőbe helyezhető talpbetéteket javasolnak a lesüllyedő boltozatok megtámasztására. Bár ennek kapcsán a tünetek átmenetileg javulhatnak, a probléma kiváltó oka továbbra is kezeletlen marad, így a tünetek gyakran visszatérhetnek, illetve egyéb, a lábbal kapcsolatos bántalmak alakulhatnak ki. A talpbetétek hosszútávú használata a tartásért felelős izomcsoportok további gyengülését eredményezi, tovább csökkentve a láb valódi lengéscsillapító és teherviselő kapacitását.

A lúdtalp tehát szerzett statikai elváltozás, ami bármilyen korban kezelhető személyre szabott ízületstatikai gyógytornával, a lábat alkotó komplex szerkezet vonalbeállításával.

Dongaláb (Pes equinovarus congenitus)

Többnyire mindkét lábat érintő fejlődési rendellenesség; a lábfejeknek a test középvonalához való hajlása, hordó dongájához hasonlóan.

A betegség következtében a belső szalagok megrövidülnek, a külső szalagok megnyúlnak, az inak elcsúsznak a helyükről, és az összes ízület érintett.

Oka:

  • Lehet csírakárosodás következménye. Ez nehezen befolyásolható.
  • Lehet méhen belüli kényszertartás miatt kialakuló. Ez a fajta jó indulatú, gyógytornával jól gyógyítható.

Kezelés:

  • Konzervatív, minél előbb el kel kezdeni a deformitással ellentétes passzív mozgatást, és a speciális gyógytornát.
  • Műtét, ha konzervatív úton nem lehet eredményt elérni

Pes varus congenitus

Az előláb a lábközépcsontokkal előre hajlik, a belső tok és a szalagok zsugorodnak.

Kezelés: csecsemőkortól rendszeres passziv, majd aktív gyógytorna. Szükség esetén ékresectios műtét.