Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Nyakfej

Az emberi fej súlya általában 6 kg. Ha ez a súly pontosan a váll fölött helyezkedik el, akkor az izmoknak alig kell erőt kifejteni a fej tartása érdekében. A nyak és váll körüli izmok lazák maradnak, és csak szükség esetén fejtenek ki erőt a fej kívánt irányba történő elfordítása érdekében.

Előre lógó fej:

Amennyiben a fej előre lóg, a nyak és hát felső részének izmai többlet feladatra kényszerülnek, mert nekik kell a fejet megtartani. A nyak- és a felső-hátizmok gyorsan elmerevednek, kötötté, spasztikussá válnak. A nyaki mozgások beszűkülnek. Ennek következményeként az egész nyak- és vállövi terület érzékennyé és fájdalmassá válhat, és egyre gyakoribb fejfájás is jelentkezhet.

„Púp” a nyak tövénél:

A fej és a nyak helyzetét a gerincoszlop határozza meg. Mindkettő az alattuk elhelyezkedő gerinc rendellenességei miatt fog előre vagy oldalra dőlni. A nyaki csigolyák az állapot romlásával egyre inkább eltávolodnak a természetes helyzetüktől, és ennek következményeként „púp” képződhet a nyak tövében. Ez az állapot nem csupán esztétikai gondot jelent, hanem krónikus nyaki fájdalmak okozója lehet.

Stressz:

A nyak- és vállfájdalmakat gyakran tulajdonítják a stressznek és az érzelmi feszültségnek. Ezek azonban csak súlyosbító tényezők. A szerkezetileg bizonytalan, tartósan túlerőltetett állapotban a stressz lecsökkenti a fájdalomküszöböt, és a fájdalom állandósulhat.

Tüneti kezelések – valódi megoldások:

A tüneti kezelések legfeljebb átmeneti enyhülést nyújthatnak, mivel nem az alapvető szerkezeti eltéréseket hozzák helyre. A kezelés hatékonyságát viszont elősegíti a nyak és a váll passzív kimozgatása (csak szakember végezheti), valamint az orvosi masszázs.

Nyaki borda (costa cervicalis):

Számfeletti nyaki borda, melynek klinikai tünetei is lehetnek. A tünetek attól függőek, hogy melyik anatómiai képlet kerül nyomás alá:

 • plexus brachialis (idegi karfonat)
 • arteria subclavia (verőér)
 • ritkábban vena subclavia (gyüjtőér)

Klinikai tünetek:

 • senzoros: égető, lüktető fájdalom az ulnaris területén, kézen, ujjakon
 • motoros: zsibbadás a karban, kézben, izomatrophia (izomsorvadás) a kéz izmaiban, kézgyengeség, a kéz szorítóereje csökken
 • vasomotoros: a kar, kéz hűvös, sápadt, fehér vagy nedves; pulzus csökkent vagy nem tapintható

Kezelés:

 • konzervatív: leghatékonyabb a speciális személyre szabott gyógytorna
 • műtét: ha a konzervatív kezelés nem hoz eredményt, a nyaki borda sebészi eltávolítása javasolt

A differenciál diagnózis rendkívül fontos, mert a nyaki bordához hasonló tüneteket okozhat a nyaki gerincsérv, vagy nyaki spondylosis stb., sőt kéz zsibbadást, kézgyengeséget okozhat a kéztövi alagút-szindróma (carpal tunel syndroma) is. Ha a felsoroltakhoz hasonló tünetei vannak, forduljon szakorvoshoz.

Klippel-Feil-syndroma:

A nyaki gerinc veleszületett fejlődési rendellenessége, a csigolyák szegmentációs zavara, melynek következtében a csigolyák összecsontosodnak, un. blokkcsigolyát alkotnak.

Oka:

 • ismeretlen

Tünetei:

 • jellegzetes kinézet, rövid nyak, beszűkült nyaki mozgások, a hajvonal mélyen leér a vállig, a lapocka magasan áll mindkét oldalon.
 • a deformált csigolyák idegrendszeri tüneteket is okozhatnak ( az ideggyököket vagy gerincvelőt irritálva)

Kezelés: elsődleges az idegrendszeri tünetek kezelése

FONTOS!

 • gurulóátfordulást végeznie tilos!
 • fejállás is tilos!

Ferde nyak (Torticollis):

A fejbiccentő izom (m. sternocleidomastoideus) zsugorodása okozza. Lehet veleszületett fejlődési rendellenesség (torticollis congenitus), vagy szerzett, lehet egyoldali, vagy (ritkábban) kétoldali.

Ok:

 • veleszületett ferde nyak (torticollis congenitus) esetén: méhen belüli téraránytalanság, születés alatti izomsérülés, méhen belüli vérellátási zavar stb.
 • szerzett ferdenyak estén: degeneratív vagy gyulladásos nyaki gerinc betegség, nyaki gerinc sérülése, központ idegrendszeri betegség, szembetegség vagy a belső fül sérülése, daganat, pszichés ok, idiopátiás vagyis ismeretlen ok stb.

Tünetek:

 • fej elhajlása oldalra, vagy elcsavarodása
 • húrszerűen feszülő izom
 • csökkent nyaki mozgások
 • nyaki fájdalom; leginkább a fejbiccentő izom (m. sternocleidomastoideus), csuklyásizom (m. trapezius) és más nyaki izmok érintettek
  kétoldali torticollis esetén (ritka) mindkét fejbiccentő izom megrövidül, a fej előrehajlik, a páciens a fejét nem tudja hátrahajtani

Kezelés:

 • minél korábban el kell kezdeni a speciális gyógytornát, a feszülő izmokat el kell lazítani, meg kell nyújtani
 • világrahozott ferde nyak (torticollis congenitus) esetén újszülött korban kell elkezdeni a passzív tornát, enyhe masszírozást naponta több ízben, és nagy hangsúlyt kell fektetni a helyes fektetésre
 • ha a konzervatív kezelés eredménytelen, sebészi beavatkozásra van szükség. A műtéti megoldást követően Schanz-gallér viselése, utána pedig speciális gyógytorna javasolt

Cervicobrachialgia:

Változatos formában megjelenő tünetegyüttes, a nagy idegi karginat (plexus brachialis) területén jelentkező gyöki neuralgia.

A klinikai tünetek változatosak (vállba, karba sugárzó fájdalom, zsibbadás, érzéskiesés stb.), attól függően, hogy melyik ideggyök érintett:

C5 gyök érintettsége esetén a tünetek a vállra korlátozódnak
C6 gyök érintettsége a kar belső oldalát (radialis rész) és hüvelykujjat érinti
C7 gyök érintettségénél a kézháton és a 2-3 ujjon jelentkeznek a tünetek
C8 gyök estén a 4-5 ujjak és a kar külső (ulnaris) oldala érintett

Kezelés: a speciális, személyre szabott gyógytorna, Mckenzie-terápia a leghatékonyabb! Szükség esetén gyulladáscsökkentők adása, lokális infiltrációk, fizikoterápia ajánlott.