Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Perthes-kór (osteochondritis dissecans juvenilis coxae)

Perthes-kór (osteochondritis dissecans juvenilis coxae)

A Perthes-kór, a még növekedésben lévő combcsont (femur) csípőízülethez közelebbi végének (epiphysisének) a csontosodási zavara. A vérellátási zavar következtében a combcsont fejének először a porc-, majd a csontszerkezete fokozatosan felritkul, tönkremegy. Kezelés nélkül a gömb alakú combfej teljesen lelapul, deformálódik és maradandó csípőízületi károsodás marad vissza, aminek később csípőízületi kopás (coxarthrosis) a következménye. A betegség 4-5X gyakoribb fiúknál, 5-10 éves kor körül kezdődik és általában egyoldali csípőt érint.
Oka nem teljesen tisztázott, de hátterében állhatnak különböző porcfelszín gyulladások, sérülések, esetleges veleszületett fejlődési rendellenességek. Nem ritkán valamilyen felső légúti infekciót követve alakul ki a Perthes-kór.

Jellegzetes tünetei:

  • intermittáló sántítás
  • csípő-, térd-, combfájdalom,
  • az érintett csípőízület extensiója (nyújtása), befelé rotációja, abdukciója (távolítása) fájdalmas és korlátozott

A tünetek általában fokozatosan kezdődnek és lassan súlyosbodnak, néha megtévesztőek lehetnek, sőt átmenetileg megszűnhetnek, ami a szülőket elbizonytalanítja, tanácstalanná teszi. Időnként sántít a gyerek, időnként nem, időnként fájdalmat érez a térdében (nem a csípőjében!), esetleg a láb teljes kinyújtásakor jelez fájdalmat. Ritkábban fordul elő, hogy a gyerek nem tud rálépni az érintett végtagjára.
A betegség korai felismerése és azonnali kezelése a gyógyulás szempontjából döntő fontosságú! A legfőbb cél a combfej deformitásának megelőzése, tartós tehermentesítéssel és speciális személyre szabott gyógytornával.
Gyanú esetén, röntgen (AP és Lauenstein) felvétellel lehet kimutatni az elváltozásokat.

Kezelés:
Konzervatív kezelés: A betegség lezajlásának ideje (3-5 év) alatt a csípőízület tehermentesítése elsődleges szempont a csípőízületet tehermentesítő, abdukciót és berotációt biztosító járógéppel. Az érintett csípőízület mozgásának korlátozottságát, illetve a combizmok csökkentett igénybevétel miatti atróphiáját speciális ízületkímélő gyógytornával lehet megakadályozni.
Műtéti kezelés: a tehermentesítés idejét lerövidíti. Tekintettel arra, hogy a gyógyulás konzervatív úton igen hosszadalmas, mérlegelendő a varisalo-derotalo-osteotomia nevű műtét, ami a műtét után 8-12 héttel szabad járást (terhelést) engedélyez. A jó funkció elérése érdekében a műtét utáni rehabilitáció, gyógytorna természetesen nagyon fontos.
A Pertes-kór lezajlása után a növekedés befejeztéig rendszeres (évenkénti) ortopédiai ellenőrzésre van szükség. A csípőízület karbantartása, a coxarthrosis elkerülése miatt a csípőtornát nem javasolt abbahagyni.