Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Rheumás láz (febris rheumatica)

A kötőszövet kiterjedt (nem gennyes) gyulladásos megbetegedése, amely a szívet, ízületeket, ereket és a bőr alatti kötőszöveteket is érintheti. Az immunrendszer hibás működése következtében, a torokban megtelepedő Streptococcus- pyogenes indítja el a betegséget. Az A csoportú Streptococcus fertőzés okozta garat vagy mandulagyulladás szövődménye. A felső légúti fertőzést általában 10-20 nappal követi a rheumás láz. Szerencsére manapság ritkán fordul elő. Leggyakrabban a 6-15 éves korosztályt érinti.

A tünetek a fertőzést követő néhány héten belül jelentkezhetnek:

  1. Nagy tünetek (major kritériumok)
  • Szívgyulladás (carditis), ami szapora szívműködés (tahicardia), szívzörej, szívnagyobbodás és egyéb szívpanaszok formájában nyilvánulhat meg.
  • Ízületi gyulladás( arthritis) amely főként a nagy ízületeket érinti, csípő, térd, boka, csukló, könyök. A gyulladásra jellemző duzzanat, illetve fájdalom jellegzetesen egyik ízületről a másikra vándorol, majd maradandó elváltozás nélkül gyógyul.
  • Idegrendszeri tünetek (chorea minor= hyperkinetikus mozgászavar), asszimetrikus, szabálytalan, gyors, rövid ideig tartó, főleg a distalis ízületekben jelentkező akaratlan mozgások formájában jelentkezhetnek. Ilyenkor az érzelmi labilitás mellett a mozgások összerendezetlenné válnak, az izmokban akarattól független rángások jelentkeznek, kezdetben diszkrét formában, később feltűnőbben. A mozgászavar alváskor megszűnik.
  • A Bőrtünetek (erythema anulare marginatum), a törzsön, és a felkarokon megjelenő, 2-3 cm átmérőjű, éles határú, nem viszkető bőrelváltozások formában jelentkezhetnek.

2. Kis tünetek (minor kritériumok)

  • első napokban magas láz, majd csak hőemelkedés,
  • tompa fájdalom az ízületekben,
  • hasi fájdalom jelentkezhet a gyomor, máj tájékán
  • magas süllyedés, emelkedett CRP (C-reaktív protein szint)
  • jellegzetes EKG eltérések

A sreptococccus fertőzésre utaló laboratóriumi vizsgálat illetve a megfelelő antibioticummal történő korai kezelés igen fontos. A betegség szakorvosi kezelés hatására, hónapok alatt általában szövődménymentesen gyógyul. Szövődményként rheumás szívbillentyű-betegség alakulhat ki, mely lehet billentyűszűkület (stenosis) vagy billentyűelégtelenség (insuffitientia).

A betegség során, amennyiben a szív is érintett, a terápia része min. 6 hét ágynyugalom. Szívbillentyű érintettség esetén a gyermeknek az iskolai testnevelés nem javasolt, csak az állandó szakorvosi ellenőrzés melletti gyógytestnevelés. Súlyos esetben pedig csak az aktuális állapotnak és diagnózisnak megfelelő speciális gyógytorna javasolt