Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Rotator köpeny – Rotátor köpeny sérülés – Rotator köpeny szindróma

A 4 izomból (m. supraspinatus, m. infraspinatus, m.subscapulapris, m. teres minor) álló rotator köpeny vagy vállforgató köpeny a vállízület stabilitásáért és mozgásáért felelős.

A széles, lapos inakkal tapadó izmok egyetlen összefüggő lemezszerű köpenyt alkotva veszik körül a felkarcsont fejét elülről- felülről-hátulról és a felkarcsont tuberculum maiusán tapadnak. Ez a dinamikusan működő rendszer teszi lehetővé a szabad mozgást és a stabilitást.

A rotor köpeny sérülése vagy degeneratív elváltozása fájdalommal és funkciózavarral jár. Fiatalkorban leginkább sportsérülés vagy nagy erőbehatás következtében jön létre, idősebb korban a köpeny degenerációja a jellemzőbb.

Gyógytorna, gyógytestnevelésA rotator köpeny egyik legfontosabb izma a m. supraspinatus amely a felkar fejét rögzíti (a humerusfejet a vápában tartja), a felkart aktívan emeli és kifelé forgatja. Ez az izom sérül leggyakrabban aminek következtében a kar távolítása (abductio) nehezített, és ízületben létrejövő instabilitás mozgásbeszűküléshez vezet. A m. supraspinatus általában a tapadási helye környékén sérül. Ha a kar lóg nem fáj, távolításnál azonban a vállboltozat (lig. Coracoacromialis) alá szorul, ezért hirtelen fellépő fájdalom („impigment”) jön létre. A fájdalom akkor szűnik, ha az izom elhagyja a subacromialis teret. Az izom teljes szakadása esetén a felkart nem lehet távolítani.

Nagyon fontos a korai, pontos diagnózis, hiszen vállízületi fájdalmat más betegségek is okozhatnak. Mozgás-, izomerő tesztek, valamint röntgen-, ultrahang-, MR vizsgálatok szükségesek .