Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Serdülőkori combfej elcsúszás (epiphyseolisis capitis femoris juvenilis)

Viszonylag gyakran előforduló serdülőkori ortopédiai kórkép, amelynek a diagnosztizálása és korai speciális kezelése nagyon fontos, hiszen korai csípőízületi kopáshoz (coxarthrosis) vezethet.

A betegség lényege, hogy a combfej (femur) epiphysise hátra és lefelé csúszik a combnyakon. Kétféle változata van:

 1. a fokozatosan kialakuló „lenta”,a páciens járóképes
 2. a hirtelen kialakuló „acuta”, járóképtelen

A kórkép kialakulásának oka, mai napig vitatott kérdés. Leggyakrabban 10-16 életév körül, a nemi éréskor jön létre, fiúknál 2x gyakoribb. Átmeneti hormonális zavar következtében, a növekedési hormonok és a nemi hormonok aránytalansága miatt alakul ki, amikor a növekedési hormonok túlsúlyba kerülnek a sexual hormonokkal szemben. A növekedési hormonok hatására a porcban a növekedés fokozódik, a sexuál hormonok a csontosodást siettetik, a növekedési porc renyhébb lesz. A testsúly és az izmok húzó hatására az elcsúszás létrejön.

Dr. Montskó Péter Pdh értekezésében (POTE/2005)) leírtak alapján, kutatások támasztják alá, hogy mechanikai faktoroknak is szerepe van a kórkép kialakulásában. A kutatások eredménye alátámasztja, hogy a serdülőkori combfej elcsúszás azokban a csípőkben gyakoribb, ahol a geometriai paraméterek eltérnek az átlagostól, vagyis ahol a collodyahysealis szög az átlaghoz képest kisebb. Az epiphyseolisis capitis femoris patógenézisében alimentáris faktoroknak is szerepe van; egyoldali érintettség esetén pedig a baloldal érintettsége gyakoribb.(Montskó)

Az öröklődés szerepe alárendelt, a genetikai hátteret tekintve Coossan illetve Rennie teóriája a legvalószínűbb, amely szerint változó permanenciájú domináns gén okozhatja az örökletességet.(Montskó)

Általános tünetek:

1. epiphyseolisis lenta:

 • furcsa járás, intermittáló sántítás,
 • a gyermek térd, comb, csípőfájdalmat jelez,
 • a láb kifelé fordul,
 • a csípőben a berotáció akadályozott,
 • a tipikus esetekben a gyermek külseje is jellemző (elhízott, nemi fejlődésben visszamaradott, fáradékony).
 • 2. epiphyseolisis acuta:

  • a gyermek elesik, és nem tud felállni (combnyaktöréshez hasonló állapot). Ilyenkor azonnali szakorvosi segítségre van szükség!

  Fontos tudnivalók:

  • megtévesztheti a szülőt, hogy leginkább térd- vagy combfájdalomra panaszkodik a gyerek.
  • sokszor növekedési fájdalomra gondolunk, hiszen éppen növekedésben van a gyermek,
  • Pubertáskor körüli (10-16 év), nemi érésben visszamaradott gyermekkel, aki fáradékony és alsó végtagi fájdalmat jelez, azonnal forduljunk szakorvoshoz!
  • Továbbá fontos megjegyezni, hogy teljesen normális alkatú gyereknél is előfordulhat combfej elcsúszás!
  • Az atletizáló fiatalok körében is gyakoribb a kórkép előfordulása

  Kezelés: műtéti megoldás, utána pedig szakszerű rehabilitáció!

  A korai diagnózis és a speciális kezelés a későbbi csípőízületi kopás (coxarhrosis) elkerülése miatt rendkívül fontos. Gekeler szerint az elcsúszás mértéke határozza meg a későbbi coxarhrosis mértékét.

  A betegség igazolására és az elcsúszás mértékének megítélése céljából röntgenfelvétel (A-P és Lauenstein ) szükséges. Az alapbetegség (endokrin) tisztázására pedig laborvizsgálat javasolt

  Kisfokú elcsúszás esetén, a combfejnek a combnyakhoz történő csavarozása, és az ezt követő személyre szabott szakszerű rehabilitáció a megoldás. A rehabilitációs protokoll betartása rendkívül fontos, a megengedettnél korábban terhelni tilos (csavarozás után 3 hét mankó!). A gyógytorna pedig, a fokozatosság elvét betartva, gyógytornász felügyeletével történjen.

  fotó: sxc.hu