Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Váll

Testünk ízületei közül a vállízület rendelkezik a legnagyobb mozgásterjedelemmel. Ez az igen széles mozgástartomány a váll gömbízület-jellegének, valamint annak köszönhető, hogy ez az ízület egy mozgó csontos alaphoz, a lapockához kapcsolódik. Mindezek révén az egész vállöv mozgatható mind fel-le, mind előre-hátra, mind pedig körkörös irányban. A túlságosan sok ülés vagy a testet féloldalas módon igénybe vevő tevékenységek hatására ez a mozgatható csontos alap előreesett pozícióban fixálódhat. A vállak előrefelé és lefelé hajlanak, a vállízület mozgása pedig beszűkül. A vállízület eredeti funkciója elvész, és ennek hatására a könyök, a csukló és a kéz ujjai olyan emelő, csavarodó, elforduló jellegű mozgásokat kénytelenek végezni, melyek nem felelnek meg eredeti működésüknek és felépítésüknek. Amennyiben ismételten rákényszerülnek ilyen jellegű feladatok végzésére pl. teniszezés, gépelés, stb. kapcsán, az érintett ízületek fájdalom-jelzéseket fognak küldeni teniszkönyök, carpalis alagút szindróma és egyéb panaszok formájában, a tevékenység sürgős megszakítására kényszerítve bennünket.

Mai világunkban, melyet a magas technikai színvonal és kevés testmozgás jellemez, a munkavégzés során nem mindenkinek kell használnia a lábát, de mindenkinek használnia kell a karját. Napjainkban a biomechanikai szempontból károsodott vállízületek inkább számítanak általánosnak, mint kivételesnek.

A vállízület degenerációja, gyulladása, kopása: fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal jár.

A vállízület gyakoribb betegségei:

Rotatorköpeny sérülés, Periarthritis humeroscapularis (gyulladás), a Vállízület arthrosisa (kopás), Vállficam, stb. A nyaki gerinc degenerációja, meszesedése , nyaki borda (számfeletti borda) is okozhat vállba, karba sugárzó fájdalmat, zsibbadást. Váll-, karkörüli fájdalmat okozhatnak belgyógyászati (kardiológiai, pulmonológiai ) betegségek is. A pontos diagnosis felállítása rendkívül fontos, hiszen a hatékony kezelés alapfeltétele. A Súlypont Ízületklinka speciális, személyreszabott gyógytorna programjában való részvétellel azonban Ön csökkentheti, megszüntetheti a vállát érintő tartási eltéréseket, és még hosszú évtizedeken keresztül szabadon, fájdalommentesen használhatja vállát, karját, csuklóját és ujjait. Az vállízületi mozgáshatárok megtartása, illetve növelése szempontjából a kezelés hatékonyságát növeli a speciális passzív kimozgatás ( csak gyógytornász végezheti) és az orvosi masszázs.