Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

A csípőízület veleszületett betegségei

1.) Veleszületett csípőficam ( luxatio coxae congenita)

2.) Congenitalis femur (combcsont) hypoplasia

A kórképnek van enyhébb, illetve súlyosabb változata. Enyhe formában a combcsont hossza és vastagsága kisebb a normálisnál, illetve jellemző lehet a femur varus irányú görbülete és a csípőízületek kirotált helyzete. Ebből később coxa vara (csípő eredetű Xláb) alakulhat ki. Súlyosabb esetben az érintett combcsont sokkal rövidebb, a végtaghossz különbség igen jelentős lehet, amit protézissel egyenlítenek ki. Kétoldali femur hypoplasia esetén a rendkívül rövid végtagok esztétikai problémát is jelentenek.

Tünetek:

 • Végtag rövidülés (egy- vagy két oldali)
 • Valós végtaghossz különbség okozta sántítás,
 • Gerincferdülés
 • Rossz terhelési viszonyok miatt kialakuló derékfájdalmak illetve degeneratív elváltozások az ágyéki gerincen.

3.) Coxa vara infantum

Ez a kórkép a combnyak veleszületett fejlődési zavara, ilyenkor a combcsont nyak-szár szöglete (collodiaphysealis szög) kisebb a normálisnál. / a combnyaknak a combszárral alkotott szöge a comb-szár szöglet, amelynek az értéke normális esetben 130-140 foknyi/ Az eltérés már születéskor megvan, de kisgyermekkorban fejlődik ki és 3-4 éve korban válik láthatóvá.

Tünetek:

 • Érinthet egy csípőt, érinthet két csípőt
 • A combnyak-szár szöglet (colodíaphysealis szög) 90 fok, vagy kisebb, ez röntgenfelvételen látszik
 • Pozitív Trendelenburg tünet, a m. gluteus medius és m. gluteus minimus illetve az abductor (távolító) izmok elégtelen működése következtében kialakult Trendelenburg járás
 • A csípők abductioja (távolítás) korlátozott
 • A növekedés alatt a folyamat a kóros irányba is haladhat, a növekedési porc függőlegessé válhat, a testsúly okozta nyíróerő a gyógyulást, gátolhatja.

A deformitás csak műtétileg (varisalo osteotomia) korrigálható. A műtét utáni rehabilitáció, gyógytorna rendkívül fontos az ízületi funkció javítása, az izmok karbantartása illetve a csípőízületi kopás elkerülése érdekében.

4.) Protrusio acetabuli

A kórkép lényege, hogy az ízületi vápa kimélyül és beboltosul a kismedencébe. Oka a vápa elsődleges csontosodási zavara, de különböző betegségek következménye is lehet: rheumatoid arthritis, Paget-kór, osteoporosis, stb.) általában kétoldali és lányoknál gyakoribb.

Tünetek:

 • A csípőízület fájdalma
 • A csípőízület mozgáskorlátozottsága, a távolítás (abductio) akadályozott, a csípők hajlított (flexio) helyzetbe kerülhetnek, a csípőfunkció fokozatosan romolhat.
 • Sántítás

Gyermekkorban általában konzervatív kezelést alkalmazunk, főleg gyógytornát, extensiot, szükség esetén gyulladáscsökkentőket. Felnőttkorban műtét javasolt (valgisalo osteotomia, endoprotesis). A műtétet követően gyógytornára van szükség.

5.) Serdülőkori combfej elcsúszás – Epiphyseolisis capitis femoris juvenilis (coxa vara adolescens)

A harmadik leggyakoribb gyermekkori csípőbetegség.
fotó: sxc.hu

Lehetséges kezelések