Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Teendők az egészséges, jól terhelhető gerinc érdekében

A belföldi és külföldi tanulmányok széles körű áttekintése, alapján megállapítható, hogy a mai kisgyermekekre jellemző testtartásbeli rendellenességek illetve az ebből fakadó hát- illetve derékfájdalmak szinte járványszerű méreteket öltöttek. A csökkent fizikai aktivitás illetve az a statikus terhelés, amit a sok ülés jelent már gyermekkorban nagyon megnöveli a helytelen testtartásból fakadó gerincfájdalmak valószínűségét.

Köztudott, hogy az ülés terheli a legjobban a gerincet, de azt kevesen tudják, hogy ülés közben 30 százalékkal magasabb a porckorongon belül nyomás, mint álláskor, fekvéskor pedig 50% alacsonyabb, mint üléskor. A porckorongon belüli nyomás előrehajláskor a legnagyobb, márpedig a legtöbb ülő munkát végző ember ezt a pozíciót veszi fel; a diákoknak pedig ez a jellemző testtartása az iskolapadban. Az üléskor (főleg számítógép előtt) felvett helytelen testtartás hosszabb távon rögzül, ami befolyásolja medenceállásunkat, teljes statikánkat. A rossz terhelési viszonyok pedig előbb-utóbb degeneratív elváltozásokhoz vezethetnek.

Mi a teendő, hogy megelőzzük a degeneratív gerincbetegségeket? – MEGELŐZÉS, PREVENCIÓ

Szülőként sokat tehetünk azért, hogy a gyermekünk gerince egészséges legyen.

A hason fekvés erősíti meg a csecsemő nyakizmait, hátizmait, karizmait. Többnyire a 2. élethó végére a baba emeli a fejét, sőt rövid időre megtartja azt, ekkor alakul ki a nyaki görbület. A harmadik hónap végén nem csak a fejét, hanem a mellkasát is emeli, karjaival-lábaival szimmetrikusan mozog, rugdos. A 12. élethó végén pedig a felállással, járással kapcsolatban alakul ki az ágyéki homorulat (ágyéki lordosis) Az egészséges gerincre jellemző élettani görbületek kialakulásához fontos, hogy ne rövidüljön le a csecsemőkori kúszás-mászás időszaka. Biztosítsunk ennek megfelelő mozgásteret gyermekünknek, és ha nem akar kúszni, ösztönözzük különböző játékos feladatokkal. Figyeljünk arra, hogy a gyermek csak akkor üljön amikor elég erős az izomzata az üléshez, és magától teszi azt, továbbá ne siettessük a felállást illetve járást sem.

Fontosak a gyermekkori szürővizsgálatok

A szűrővizsgálatokra azért van szükség, mert a korai diagnózis a gyógyulás szempontjából döntő fontosságú. A hatékony korrekció, illetve kezelés érdekében időben kell differenciálni az izomeredetű illetve a csontszerkezetet is érő strukturális eltéréseket. Az izomeredetű eltérések gyorsan korrigálhatók, az utóbbiak speciális kezelést igényelnek. A hanyagtartást el kell különíteni a tartásgyengeségtől, illetve a veleszületett vagy szerzett gerincdeformitásoktól – Scheuermann-kór, scoliosis, stb. – A lúdtalpat is gyermekkorban kell kezelni, ahhoz, hogy megelőzzük a felnőttkori fájdalmas, kontakt, fixált lúdtalp kialakulását.

Matthias-teszt

Felszólítjuk a tanulót, hogy álljon alapállásba, farizmait szorítsa össze, hasát húzza be, két karját pedig emelje mellső középtartásba. Amennyiben a gyermek ezt a poziciót 25-30 mp-nél hosszabb ideig megtartani nem tudja, tartásgyengeséggel állunk szemben, amit általában pontokkal értékelünk

  • 0 pont – hibátlan kivitelezés esetén, ami azt jelenti, hogy nincs tartásgyengesége
  • 1 pont – elsőfokú, azaz kisebb tartásgyengeség
  • 2 pont – másodfokú, azaz nagyobb tartásgyengeség

Karemeléses próba

A tanuló alapállásban áll. Felszólítjuk, hogy mindkét karját mellső középtartáson keresztül emelje magas tartásba.

  • Amennyiben a karokat a tartás megváltoztatása nélkül a fül síkjáig emeli, jó izomfunkcióról beszélünk
  • Amennyiben a gyermek csak a medence előretolása révén tudja kivitelezni a gyakorlatot, kötött hátizomzatról beszélünk
  • Amennyiben egyáltalán nem képes a tanuló ellen tartani a kéz súlyát, további tesztek elvégzésére van szükség, a diszfunkció diagnosztizálásához.

A végtagizomzat statikus funkciójának vizsgálata

Alapállásból az egyik lábat (hajlított térddel) el kell emelni a talajról 20-30 mp-ig, úgy, hogy a comb párhuzamos maradjon a talajjal.

  • Amennyiben hibátlanul kivitelezi a tanuló a feladatot, jó lábizomzatról beszélünk
  • Amennyiben a térd-, vagy a boka-, vagy mind a kettő befelé dől a teszt során, azt jelenti, hogy a lábizmok gyengék a testsúly megtartásához

Csípőteszt

Alapállás, az egyik lábat oldalra kell emelni és megtartani 20-30 mp-ig.

  • Amennyiben a medenceállás a teszt során nem változik, ép csípőfunkcióról beszélünk.
  • Amennyiben a medence oldalra elbillen (trendelenburg +) csípőízület probléma áll a háttérben.

Felnőttkori statikai vizsgálat

Izületstatika. A statikai felmérés során szemrevételezzük mindazokat a tartásbeli-, illetve szerkezeti eltéréseket, amelyek később mozgásszervi betegségekhez vezethetnek. A szerkezeti eltérések sajnos már magukban hordozzák a későbbi fájdalmak rizikóját, de a mai modern kezelési technikákkal, szakszerű kezelésekkel ezek is orvosolhatók. A sokéves tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb gerincbetegség hátterében nem a gerinc hibás szerkezete, hanem annak rossz használata áll.

Frissítve: 2020.02.29.