Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Elülső keresztszalag (LCA) szakadás, elülső keresztszalag sérülés

Az elülső keresztszalag a térdízület legfontosabb stabilizáló eleme, amely a térdízület közepén helyezkedik el a combcsont és a sípcsont között. A térdízület nyújtásakor az LCA megfeszül, megakadályozza, a térdízület hátrabillenését. A lábszárcsont befelé forgatását (berotatio) is behatárolja a combcsonthoz képest. Stabilizáló szerepe van a térdhajlításban (flexio) és a térdnyújtásban (extensio) is.

Szakadása során az ízület instabilitása következik be, ami az ízületet borító hyalinporc károsodását, illetve ízületi kopás kialakulását okozza. A sérülés leggyakrabban a térd oldalirányú kimozdulásával, a lábszár fokozott kicsavarodásával jön létre. A sérülés lehet részleges szalag szakadás, lehet teljes keresztszalag szakadás.

Az ízületi kopás kialakulásának elkerülése miatt, illetve egy jó funkciójú, stabil térdízület elérése érdekében a cél az ízület stabilizálása.

Tünetek:

  • hallható pattanó hang ( teljes szakadáskor)
  • duzzanat
  • fájdalom
  • instabilitás, mozgáskorátozottság

Elsősegély:

A sérült végtag felpolcolása, hűtése (jegelés, jégzselé), tehermentesítése szükséges az orvos érkezéséig. Rugalmas pólya alkalmazása a duzzanatot, fájdalmat csökkentheti. A sporttevékenység folytatása tilos!

Vizsgálatok:

Elülső keresztszalag sérülés gyanúja esetén artroszkópiát végeznek, melynek során igazolják, vagy kizárják a szakadást, megállapítják a sérülés pontos helyét, ellátják az ízület egyéb képleteinek sérülését. Szükség szerint,egyéb képalkotó vizsgálatok: MRI, ultrahang

Kezelés:

Megfelelően megerősített combizomzattal, és jó statikával a hétköznapi életben elkerülhető a műtét, bár a mikroinsabilitás következtében továbbra is fennáll a későbbi kopás (arthrosis) veszélye. A térdízületet igénybevevő tevékenységek, illetve sport esetén a szalagpótlás javasolt.

Konzervatív kezelés esetén a cél:

  • a fájdalommentes mozgás visszaállítása
  • a térdízület stabilitásának kialakítása az aktív stabilizátorok fejlesztésével (izomerő, propriocepció) – különösen hangsúlyos az elülső stabilitás fenntartásában résztvevő aktív stabilizátorok, főleg a m.semitendinosus, m. semimembranosus, m. biceps femoris, gastrocnemius izmok fejlesztése, és a m. quadriceps , főleg a m. vastus medialis erejének növelése
  • medencekorrekcióval az ideális terhelési viszonyok kialakítása,
  • a teljes mozgásterjedelem visszaszerzése, a túlzott hyperextensio kerülése,
  • fokozottabb terhelésre való felkészítés

Egyéb kigészítő-, a gyógytorna hatékonyságát fokozó kezelési módszerek:

  • PNF-technika
  • Trakció
  • Kinemetic taping
  • Kryoterápia: a jegelés fontos a gyulladás elkerülése, a fájdalom csökkentése, az ízületi folyadékgyülem megszüntetése érdekében.

Műtéti megoldás, keresztszalag pótlás:

Az elülső keresztszalag pótlásának a célja a térdízület stabilitásának helyreállítása mellett, a degeneratív folyamatok kialakulásának megelőzése, és egyéb térdsérülések prevenciója is. Az elülső keresztszalag pótlás céljára számos műtéti technikát dolgoztak ki, ezek közül a két legelterjedtebb eljárás a hamsrting- inas és a patella-inas pótlás.

Műtéti rehabilitáció:

A szalagplasztika utáni rehabilitációs protokoll betartása rendkívül fontos! A gyógytornász által irányított, speciális személyre szabott gyógytorna végzése a gyors és hatékony rehabilitáció alapfeltétele. Az utókezelési protokoll tartalmazza a tehermentesítés idejét, a teljes terhelés, a futás, az irányváltoztatások, illetve a mozgásterjedelem korlátozásának mértékét és idejét. A nem kellő intenzitással végzett gyógytorna, gyulladást provokáló túl agresszív torna, illetve a korai terhelés tilos, mert a térdízület károsodásához vezet!