Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Hamstring izmok rehabilitációja

Combhajlító (Hamstring) sérülések kezelési stratégiái

Hamstring izmok

A combhajlító azaz a hamstring izmok a leggyakoribb akut mozgásszervi sérülések közé tartoznak. A futballisták, az atléták, különösen a sprintelők hajlamosak az ilyen sérülésekre.

Egy tanulmány megállapította, hogy a combhajlító sérülések aránya rendkívül magas, különösen a sportba való visszatérést követő első két hétben. Valójában a hamstring sérülések több mint 33% -a megismétlődik ez idő alatt.

 

Hogyan lehet csökkenteni a hamstring sérülések rizikóját?

Mi a teendő izomhúzódás esetén?

A combhajlítók sérülései leggyakrabban a futási ciklus végső lengési szakaszában fordulnak elő. Ebben a szakaszban a csípő flexióba (hajlításba), míg a térd extensioba (egyenesbe) lép. A combhajlító izmok felelősek e sajátos mozgások irányításáért a végtag excentrikus meghosszabbításával és lassításával. A hamstring izomcsoportból különösen a bicepsz femoris éri el a legnagyobb izom-ín nyújtást a futás késői terminális lengési szakaszában, és gyakrabban sérül meg, mint a semitendinosus és semimembrenosus izmok. Ezért a megfelelő excentrikus combhajlító erő rendkívül fontos a hamstring sérülések megelőzésében.

Excentrikus edzés

Az excentrikus gyakorlatok növelik az izom hosszát (a combhajlítás hosszát) és javítják az excentrikus erőt. A kutatók izokinetikus teszteléssel (csúcstechnológiájú kutató laboratóriumi berendezéssel) megállapították, hogy az excentrikus combhajlító erő és a koncentrikus quadriceps erő munkája között 20% -nál nagyobb az erő-egyensúlyhiány, amely 4x-szeresére növeli a combizom-sérülés kockázatát.

A szakemberek azt javasolják, hogy a combhajlítóknak elég erőseknek kell lenniük ahhoz, hogy a késői terminális lengés fázisában excentrikusan irányítsák és ellensúlyozzák a combfeszítők koncentrikus hatását. Amikor a quadriceps (combfeszítő) izom a térdet extendálja mi akadályozza meg a térd hiperextenzióját? Válasz: a hamstring (combhajlító) izmok!

Ha a combfeszítő (quadriceps) túl erős – vagy a combhajlító túl gyenge -, amikor erőteljesen meghosszabbodik, akkor nem lesz képes irányítani a mozgást, az a hamstringek megerőltetést eredményezik.

A hamstringek izomhúzódásának kezelési stratégiái

Javítsuk a combhajlítók rugalmasságát!

A combhajlítók sérülése illetve az újbóli sérülés egyik legnagyobb kockázati tényezője a combizom rugalmasságának csökkenése és a nyújthatóság csökkenése. Az izom-ín egységnek a csökkent rugalmassága gyakran a sérülések során kialakuló hegszövetnek köszönhető. A hegszövet még egy sportoló MRI-jén is látható, azután is, hogy teljesen tünetmentesen visszatért a sportba. A hegszövet sokkal merevebb és kevésbé hajlékony, mint a normál kontraktilis szövet, megváltoztatva ezzel az izom biomechanikáját. Ez a biomechanikus változás lerövidíti azt a hosszúságot is, amely alatt a combhajlítók előállíthatják a legnagyobb csúcserőt. Ez azt jelenti, hogy a combizmok ilyenkor maximális hosszuknál gyengébbek, ami pontosan ellentétes azzal, amit szeretnénk.

Tehát hogyan javíthatjuk a combhajlatok nyújthatóságát és hogyan állíthatjuk helyre az optimális csúcserőt a maximális izomhosszon? A válasz: NYÚJTÁSSAL!

Ne feledjük, hogy az izomsérülések leggyakrabban az izomrostok túlnyújtása eredményeképpen jönnek létre, tehát, ha nem akarjuk túlfeszíteni a sérült szövetet, akkor nem passzív nyújtással kell próbálkoznunk! Ennek ellenére megfelelő szaktudással, nagyon óvatosan, a kölcsönös gátlás előnyeinek kihasználásával (reciprok innerváció), az izom nyújtása megvalósítható. Reciprok innerváció esetén egy adott izom nyújtása az antagonista relaxációjával jár együtt. Ebben az esetben – ellazíthatjuk a combhajlítókat, a combfeszítő aktiválásával.

Bemelegítés fontossága! A helytelen bemelegítés is hamstring sérüléshez vezethet!

A megfelelő bemelegítés nagy szerepet játszik a lágyrész sérülések kockázatának mérséklésében. Ez különösen igaz a combhajlítókra, mivel nagy erősségű és sebességű munkát végeznek, például sprintelésnél

Proprioceptív tréning!

Proprioceptorok sérülésekor a proprioceptív receptorok tévesen vagy nem szolgáltatnak információt az agynak. A propriocepció a mozgató szervrendszer helyzetének és mozgásának érzékelésével kapcsolatos fogalom. Ez teszi lehetővé, hogy csukott szemmel is észleljük testünk helyzetét és mozgását térben és időben.

A proprioceptív tréning egy speciális stabilizáló tréning, amelyet a sérülések megelőzésben és a rehabilitációban egyaránt alkalmaznak, főleg a robbanékony sportok és a sok alsóvégtagi sérülést okozó sportok esetén. A proprioceptív tréning során egyaránt statikus és dinamikus helyzetben is fejlesztjük az egyensúlyt, a koordinációt, az erőt és a gyorsaságot.

A proprioceptív gyakorlatok változatos talajon, instabil felületen és/vagy csökkentett alátámasztási felülettel végzett gyakorlatok.