Lapos has, jó popsi, gömbölyű vállak, izmos karok?

plankolásA plankolás (gáttartás) az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb gyakorlat, ugyanakkor nagyon hatékony hiszen minden izomcsoportunkat megdolgoztatja, anélkül, hogy bármilyen eszközre lenne szükségünk. A has felső, középső és alsó szakaszát, a tompor izomzatot, sőt a mélyizmokat is erősíti.

Ez a fajta saját testsúlyos gyakorlat azért olyan népszerű, mert egyszerre fejleszt:

  • egyensúlyt
  • testtartást
  • izomerőt
  • állóképességet

A plankolás nem egy kifejezetten könnyű feladat, hiszen a gravitációt legyűrve kell a testet vízszintesben tartani. Gyakorlással azonban egyre jobb eredményeket lehet elérni. Kezdetben 1 perc is kihívásnak tűnik. 2018-ban, egy 60 éves férfi, világrekordot döntött 10 órás plankolással. Videó: https://news.iheart.com/featured/brady/content/2018-06-28-60-year-old-breaks-planking-world-record/

A plankolásnak számtalan válfaja és kombinációja ismert. A gyakorlat helyes kivitelezésére mindig figyelni kell! Praktikusabb, ha szakember ellenőrizi, hogy helyesen veszi-e fel a pozíciót.

Alapgyakorlat: vállszélességű alkartámaszban kell elhelyezkedni úgy, hogy az alkarokon és a lábakon támaszkodjunk. Nagyon kell figyelni arra, hogy a hát és a lábak végig egyenesek legyenek, a két könyök pedig pont a két váll alatt helyezkedjen el.

plankolás