Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Miért a planking (plankolás) az egyik legnépszerűbb sajáttestsúlyos gyakorlat?

Lapos has, jó popsi, gömbölyű vállak, izmos karok?

plankolásA plankolás (gáttartás) az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb gyakorlat, ugyanakkor nagyon hatékony hiszen minden izomcsoportunkat megdolgoztatja, anélkül, hogy bármilyen eszközre lenne szükségünk. A has felső, középső és alsó szakaszát, a tompor izomzatot, sőt a mélyizmokat is erősíti.

Ez a fajta saját testsúlyos gyakorlat azért olyan népszerű, mert egyszerre fejleszt:

  • egyensúlyt
  • testtartást
  • izomerőt
  • állóképességet

A plankolás nem egy kifejezetten könnyű feladat, hiszen a gravitációt legyűrve kell a testet vízszintesben tartani. Gyakorlással azonban egyre jobb eredményeket lehet elérni. Kezdetben 1 perc is kihívásnak tűnik. 2018-ban, egy 60 éves férfi, világrekordot döntött 10 órás plankolással. Videó: https://news.iheart.com/featured/brady/content/2018-06-28-60-year-old-breaks-planking-world-record/

A plankolásnak számtalan válfaja és kombinációja ismert. A gyakorlat helyes kivitelezésére mindig figyelni kell! Praktikusabb, ha szakember ellenőrizi, hogy helyesen veszi-e fel a pozíciót.

Alapgyakorlat: vállszélességű alkartámaszban kell elhelyezkedni úgy, hogy az alkarokon és a lábakon támaszkodjunk. Nagyon kell figyelni arra, hogy a hát és a lábak végig egyenesek legyenek, a két könyök pedig pont a két váll alatt helyezkedjen el.

plankolás