Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

A csípőízületi kopás (coxarthrosis) gyógytorna nélkül csípőprotézishez vezet

A csípőízületi kopás több millió embert érintő degeneratív elváltozás, melynek során az ízületi porc, a porc alatti csontrészek, illetve az ízület körüli lágyrészek károsodnak, deformálódnak ízületi funkcióromlást és fájdalmat okozva.

Formái

1.) Primer (elsődleges) – ez a fajta ízületi kopás általában idősebb korban jön létre és anyagcserezavar, illetve a porc elöregedése hozza létre. A porc elaszticitása, terhelhetősége a korral csökken.

2.) Secunder (másodlagos) – ez a fajta ízületi kopás valamilyen előzmény (paearthrosis) következtében alakul ki, és fiatalabbakat is érinthet. Egyik leggyakoribb oka a veleszületett csípőficam, vagy valamilyen egyéb veleszületett vagy szerzett szerkezeti eltérés a csípőízületben (gyerekkori csípőbetegségek, csípőízületi dysplasia, Perthes-kór, serdülőkori combfej elcsúszás, azaz epiphyseolisis capitis femoris, prothrusio acetabuli, coxa vara infantum, coxa valga symptomatica, csípőízületi gyulladások, juvenilis rheumatoid arthritis, köszvény, a csípőízületben végzett sebészi beavatkozások, idiopathias femurfejnecrosis, csípőízületbe hatoló törések, combnyaktörés, sérülések, mikrotraumák sorozata, stb.)

A csípőízületi kopás jellegzetes tünetei

A fájdalom, kezdetben indítási fájdalomként jelentkezik, mozgásra „bejáródik”, később tompa, éles vagy kisugárzó fájdalom jelentkezik a csípő körül, lágyékhajlatban, combban vagy akár térdben, ami terhelésre fokozódik. A lépcsőn járás nehezítetté válik, végül a fájdalom állandósulhat, nyugalmi állapotban is jelentkezhet. A kialakuló fájdalom intenzitása, jellege egyénenként változik. A fájdalom nem mindig van szinkronban az eltérés mértékével, bizonyos esetekben kismértékű kopás már drámai tüneteket okoz, egyes esetekben pedig súlyos röntgenelváltozások mellett is csak viszonylag enyhe panaszok jelentkeznek.

  • Krepitáció – az ízület mozgatásakor hallható dörzszörej
  • Kontraktúra – az ízületi mozgáspálya beszűkülése (flexiós-addukciós-kirotációs kontraktúra), az ízület funkciójának fokozatos romlása
  • Az izmok fokozatos gyengülése, sorvadása
  • Sántítás

Rizikófaktorok (kockázati) tényezők

  • Rossz statika, a csípőízület nem megfelelő használata, terhelése hosszútávon (a túlzott vagy nem megfelelő terhelés megváltoztatja a porc szerkezetét)
  • Súlyfelesleg, különösen abban az esetben, ha a páciens medencéjének dőlésszöge nem megfelelő
  • Szakszerűtlen sportolás,
  • Csípőízületbe hatoló sérülések
  • Kezeletlen veleszületett vagy szerzett csípőbetegségek

Megelőzés és gyógytorna:

A csípőízületi kopás kezelésében az elsődleges szerep a megelőzésé (prevenció)!

A csípőízületi kopás speciális kezelése nélkül, az ízületi porc fokozatosan leépül, az ízület anatómiai szerkezete megváltozik, és olyan funkcionális állapotromlás jön létre, amikor már csak a műtéti megoldás hoz eredményt. Ezért fontos a megelőzés, és a korai stádiumban elkezdett speciális gyógytorna.

A csecsemőkori szűrővizsgálatok, a korai prevenció, illetve a rendszeres, speciális gyógytorna rendkívül fontos a későbbi csípőízületi kopás (coxarthrosis) elkerülése érdekében. A veleszületett csípőficam, kopás előtti stádiumnak (praearthrosis) minősíthető! Minél korábban elkezdi a páciens a speciális, személyre szabott gyógytornát, annál jobb a gyógyulási hajlam.

Ha még nincs fájdalma, de viselt csecsemő korában Pavlik kengyelt, vagy abdukciós pelenkát, illetve volt valamilyen csípőízületet érintő betegsége, akkor is jöjjön el egy állapotfelmérésre!

A személyre szabott gyógytornának a csípőízületi kopás megelőzésben és a rehabilitációban is pótolhatatlan szerepe van, a terhelési viszonyok rendezése (medencekorrekció), az ízületi mozgáshatárok, ízületi funkció megtartása, az izomgyengülés (izomatrophia) megakadályozása révén.

fotó: sxc.hu

Lehetséges kezelések