Telefon

+36 (30) 310 7266

Email cím

sulypont@sulypont.hu

Squash (fallabda)

Squash-ban 1930 óta profi világbajnokot is hirdetnek, de a játék bázisát a hobbisportolók jelentik.

A squash, (fallabda) divatos sport, ügyességi játék, lényege: a szemben levő falnak kell nekiütni a labdát a kezünkben tartott ütővel, ha lehet, akkor úgy, hogy a visszapattanóval ne tudja ugyanezt szabályosan megtenni az ellenfél. Ez a nagyon gyors sport, bonyolult technikája révén nagyon sok mindent megkövetel a játékostól: gyorsaság, keménység, precizitás, jó állóképesség, jó kondíció, jó statika.

A világ nagy részén puha labdával (soft ball) szélesebb pályán, az USA-ban pedig kemény labdával (hard ball) keskenyebb pályán játsszák. A két változat különböző technikát igényel. A kemény labda gyorsabb, a labdamenetek rövidebbek. A puha labda miközben a talajra pattan, lelassul, a labdamenetek hosszabbak, a játékosoknak jóval többet kell futniuk a pályán.

Egy mérkőzés maximum 5 játszmából áll, mindegyikben 11 pontot kell elérni a győzelemhez. Az amerikaiak pontrendszerében egy szett 15 pontig tart.

A játék intenzitása miatt jó felkészültséget és odafigyelést igényel. A gyors ritmus és a terhelésváltások miatt gyakoriak a térd, de főleg a bokasérülések. Kellő felkészültséggel, jó kondícióval, jó statikával, illetve rendszeres bemelegítéssel a sérülések kockázata csökkenthető. Teljesen kezdőknek profi szakember segítségét javasoljuk. Finom motorikát igénylő sport, ezért célszerű a korai fejlesztés. A gyermekkori kiváló mozgástanulási képességek miatt érdemes minél korábban kezdeni ezt a sportot.

Első alkalommal 1 óránál többet ne fallabdázzunk, mert nagyon igénybe veszi a comb-, lábszár-, kar- és hátizmokat, és következő nap igen nagy izomlázat okoz. Az intenzív tréning alatt számottevő a folyadékveszteség is, ezért ügyelni kell az edzés utáni adekvát folyadékpótlásra.